Смањују ризик од рака и можданог удара, сочне су и укусне, али имају и једну ману - и то велику

ГС
Foto: Илустрација

Јагоде нас подсјећају на укус прољећа и раног љета.

Попут бобичастог воћа, богате су витаминима, минералима, влакнима и једињењима са антиоксидативним и противупалним дејствима. Могу да помогну у превенцији неколико здравствених стања, али имају један недостатак.

Кад су дио хранљиве исхране, могу да помогну у превенцији разних стања. Једно од тих здравствених стања је дијабетес типа 2. Истраживања сугеришу да ово воће смањује повећање шећера у крви након оброка код неких људи који се боре са гојазношћу или прекомјерном тјелесном тежином.

Осим тога, састојци у јагодама такође могу да помогну у заштити од срчаних болести, можданог удара, рака, високог крвног притиска и затвора.

Храњиви састојци у јагодама помажу у подржавању одбране тијела од слједећих стања, према порталу Medical News Today.

Болести срца

Јагоде могу да помогну у заштити од срчаних болести због садржаја антоцијана и кверцетина. Студија из 2019. године наводи да антоцијанин има везе с мањим ризиком од срчаних удара. Осим тога, кверцетин има противупална својства за која се сматра да смањују ризик од атеросклерозе, према истраживању из 2016. године.

Калијум у јагодама такође подржава здравље срца, према наводима Центра за контролу и превенцију болести.

Мождани удар

Метаанализа из 2016. године анализирала је 11 клиничких испитивања како би се процијенила повезаност између уноса флавоноида храном и можданог удара, а утврђен је смањен ризик.

Рак

Храњива једињења у јагодама и другом бобичастом воћу могу помоћи у заштити од одређених карцинома, према прегледу истраживања из 2016. године. Првенствено су корисни у превенцији рака гастроинтестиналног тракта и рака дојке, али у мањој мјери могу да помогну у превенцији рака плућа, простате, јетре и гуштераче.

Међутим, важно је напоменути да су наведене студије биле студије на животињама, које се нису посебно бавиле јагодама, већ бобичастим воћем уопштено.

Високи крвни притисак

Калијум у јагодама могао би да буде користан за особе с високим крвним притиском, а то је због начина на који он помаже да се неутралишу негативни ефекти натријума у тијелу, према извјештају о истраживању из 2018. године.

Затвор

Конзумирање хране богате влакнима, као што су јагоде, помаже у одржавању редовне пробаве. Влакна подстичу кретање столице кроз цријевни тракт, што помаже у спријечавању затвора.

Ризици и мере опреза

Недостатак јагода јесте тај што могу да садрже остатке пестицида у већим количинама. Сваке године Еколошка радна скупина објављује листу воћа и поврћа са највишим нивоом остатака пестицида. Јагоде често заузимају високо место на овој листи. Имајући то на уму, ЕWG предлаже куповину органских јагода како би се смањио ризик од излагања пестицидима, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана