Шест грешака које правите када кувате тјестенину

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Иако се кување тјестенине сматра једноставном кулинарском праксом, током њене припреме можете лако погријешити.

Како бисте избјегли најчешће грешке и скували савршено и укусно омиљено јело слиједите нека основна правила.

 

Прекувате тјестенину

Грешка број један коју људи чине када праве јела од тјестенине је прекување саме тјестенине. Како бисте усавршили свој сљедећи оброк од тјестенине, покушајте мало мање кувати тјестенину. Провјерите препоручено вријеме кухања на паковању тјестенине, а затим оциједите тјестенину отприлике минуту или двије прије тог времена. То значи да тјестенина врло близу постизања жељене ал денте текстуре и можете је довршити кухањем у умаку по свом избору за укусно и савршено кухано јело од тјестенине.

 

Не солите воду довољно

Када правите тјестенину, вода у којој је кухате требала би имати окус океана. Што сланије, то боље. У правилу користите отприлике једну кашику соли по литру воде. Такођер, избјегавајте стављање уља у воду за тјестенину. То апсолутно ништа не помаже тјестенини да се кува и заправо ће спријечити да тјестенина правилно упије окус из воде за кухање, а касније и из умака. На крају ћете једноставно добити масну тјестенину без окуса, а ко то жели?

 

Додајете тјестенину прије него што вода прокључа

Немојте додавати тјестенину у воду за кување, све док не прокључа. Иначе би тјестенина могла завршити с кашастом текстуром, јер се њезин шкроб брже отапа у млакој води, због чега се лакше разграђује. Такође постаје теже пратити спремност, јер већина кутија за тјестенину препоручује вријеме кухања које одговара тјестенини која се куха у кипућој води. Иако није немогуће скухати тјестенину у хладној води, за најпоузданије резултате боље је то учинити на традиционалан начин.

 

Заборавите промијешати тјестенину

Ако сте икада испразнили лонац резанаца и открили да се половина залијепила за дно или да има неуједначену текстуру, вероватно је нисте довољно мијешали током процеса кувања. Након што сте тјестенину додали у кипућу, слану воду, одмах је промијешајте великом дрвеном кашиком како се тјестенина не би љепила. Повремено промијешајте како бисте осигурали равномјерно кухање и спријечили да се тјестенина залијепи за дно посуде. Такође, бисте требали одабрати довољно велику шерпу која ће резанцима дати довољно простора за раст.

 

Испирање тјестенине након кувања

Ако тјестенину сервирате топлу, ни у којем случају не смијете испирати тјестенину. Тиме се уклања шкроб из воде за кухање, што значи да се умак неће имати за што залијепити. Једино када би било прихватљиво испрати тјестенину је за хладна јела од тјестенине, што ће зауставити процес кухања и брже се охладити

 

Оставите тјестенину да предуго стоји

Тјестенину морате оциједите одмах након кухања како бисте уклонили већину текућине и зауставили процес кухања. Међутим, оно што желите избјећи је пустити да се тјестенина потпуно осуши. Ако вам се тјестенина превише охлади, почеће се лијепити, чинећи једну куглицу шкроба с којом је тешко радити. Један од начина да то избјегнете је да промијешајте комадић маслаца кроз тјестенину након што се оциједи како би се резанци одвојили, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана