Седам врста сирева које одобравају нутриционисти

ГС
Foto: Илустрација

Многи претпостављају да се морају одрећи сира ако се желе хранити здравије.

Власница теретане Ким Јавиц сир једе готово сваки дан и потиче већину својих клијената да чине исто.

"Сир може бити изврстан извор протеина, здравих масноћа, калција, витамина Д и Б, а у неким случајевима и пробиотика. Неке студије показале су да једење сира може чак смањити ризик од срчаних болести и можданог удара", каже.

Када је у питању сир, важно је одабрати прави. Наиме, високопрерађени сиреви заправо садрже мало сира и пуно адитива (бојила, конзерванса и емулгатора). Ови састојци додају се како би се продужио рок трајања и поправила текстура сира. Али прерађени сиреви знатно су мање здрави од правих.

"Прерађени сир има пуно више соли него прави. Зато би његова редовна конзумација могла повећати изгледе за високи крвни притисак, посебно ако је и остатак прехране богат сољу", додала је Јавиц, а преноси Индекс.

Седам сирева одобравају нутриционисти. Међу њима су свјежи сир, који осигурава невјеројатних 24 грама протеина и само 183 калорије. Слиједе пармезан, козји сир, грана падано, швајцарски сир, брие, фета и моцарела.

"Немојте претјеривати ни с овим врстама сирева. Врло су укусни и лако је с њима претјерати поготово ако их грицкате", додала је Јавиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана