Савјети за правилно кување поврћа

Telegraf
Foto: Ilustracija

Постоје бројне заблуде код барења поврћа и неколико правила која је потребно знати да бисте на најбољи начин искористили витамине и минерале којима обилује.

Вјероватно нисте знали да постоје правила у припреми поврћа, а која зависе од тога да ли биљке расту под земљом или изнад земље.

Корјенасто поврће спустите у хладну воду
Поврће које расте под земљом, као што су кромпир, шаргарепа, цвекла и репа ставите у хладну воду прије кувања. Ако корјенасто поврће ставите у хладну воду, спољни слојеви ће се поступно гријати током кувања, ћелијски зидови ће очврснути, па ћете тако избјећи прекувавање.

Али, не заборавите - да би корјенасто поврће било добро скувано, потребно је више времена да топлина продре у средиште.

Зелено лиснато поврће кувајте у кипућој води
За разлику од корјенастог поврћа, зелено лиснато поврће које расте изнад земље као што су блитва и шпинат ставите у кипућу воду.

Пошто је већина зеленог поврћа као што су блитва, зеље, шпинат и слично танка, њихова термичка обрада би требало да буде кратка, па их зато стављамо у кипућу воду.

Најбољи начин да скувате грашак и кукуруз
Исто правило важи и за грашак и кукуруз - биће најукуснији и очуваће обиље минерала ако их кувате у кипућој води.

Наиме, барење грашка или кукуруза тражи само омекшавање њихових ћелијских зидова, како би били укуснији и лакши за варење.

Кување на пари пружа безброј могућности
Барење поврц́а на овај начин значи стављање намирница у шерпу или неку другу дубоку посуду пуну кључале воде, тако што ћете поврће ставити у мрежу између течности и намирница, како не би дошло до контакта између њих. Обавезно покријте лонац поклопцем.

Тајна термичке обраде на овај начин је у чињеници да пара улази у поврће, чувајуц́и хранљиве вриједности, али и изоштравајуц́и његов укус.

Уколико се одлучите за кување поврћа на пари, можете га тако термички обрађивати цијело или исјечено у комаде. Оно што је потребно да знате да би се треба му између 20 минута и пола сата.

Да би поврће било неодољивог укуса, док се кува додајте му зачине по избору - першун, оригано, мирођију...

Ако барите поврће слаткастог укуса - шаргарепе и паприке, претходно их можете мало потопити у сирће. За посебан укус бареног поврћа, у кипућу воду додајте пар капи соја соса.

Нутриционисти препоручују да додате и кришке лимуна у воду у којој се кува, јер ће му то дати специфичан укус.

Овако кувано поврће у коме сте сачували све витамине послужите тако што ћете га посолити, побиберити, додати мало маслаца или маслиновог уља.

Уколико поврће кувате класично, без барења на пари, нутриционисти савјетују да обавезно искоритите воду у којој је барено, јер је у њој остала највећа количина хранљивих састојака. Направите од ње неки бујон или чорбу са поврћем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана