Сангрија, коктел од црног вина и љетног воћа

Г.С.
Сангрија, коктел од црног вина и љетног воћа

Сангрија је воћно вино поријеклом из Шпаније, идеално је за топле љетне дане, дружења са породицом и пријатељима, а можете је лако сами направити сангрија је у ствари вино обогаћено разним воћем, соковима, ракијама... фантастичног је окуса и због комбинације различитог воћа врло је декоративна.

Легенда о сангрији

Уживање у коктелима с вином познато је још од античких времена, када је пијење чистог вина често падало у други план и доживљавало се варварским чином, а млађу сангрију прославили су Шпанци описујући је као њихов изворни коктел. Сангрија је по легенди настала када су јужну Шпанију освојили Арапи који су локалном становништву забранили конзумирање вина па га је оно морало крити у тегле с воћем претварајући се да је то компот. Када су га пробали, рођен је нови рецепт за јак и ароматичан коктел с вином, чије име у преводу значи крв, па је сангрија синоним за жесток и јак напитак.

Бројне рецептуре

Иако не постоји тачно записана рецептура, сангрија се традиционално припрема од црног вина, воћних сокова, ликера, минералне воде и воћа као што су марелице и нектарине. У припреми се користе само најфинији састојци, а вино мора бити добро како би и коктел понио врхунску арому. Иако се најчешће прави од црног вина, постоји и сангрија бланка, која се прави од бијелог вина и најчешће уз додатак егзотичног воћа. На литар вина иде 250 мл воћног сока према жељи, кришке воћа и мало минералне воде или ликера. Зависно од регије у којој се производи, у сангрију се додаје различито воће  то могу бити нарезане јабуке, наранџе, лимун, јагоде, боровнице, брескве, мандарине, грожђе и бобичасто воће. У медитеранским крајевима најчешће се користе киви, банане и манго, а на сјеверу кандирано воће, али како сангрија подноси разне импровизације, можете користити и воће које вам је тренутно при руци.

Рецепт за сангрију

Састојци:

  • 2 литра црног вина
  • 2 брескве
  • 2 шаке купина
  • 2 шаке малина
  • 2 крушке
  • 4 марелице
  • 1 лимун
  • 2 велике кашике шећера

Припрема:

Ако имате крушке, марелице и брескве које нису шприцане, само их оперите. У супротном их обавезно огулите. Затим их насјецкајте на мање комаде једнаке величине. Оперите малине и купине. Исциједите сок од лимуна. У једној посуди помијешајте воће. У велики бокал или здјелу успите вино па унутра убаците шећер и добро промијешајте. Затим додајте воће и лимунов сок па опет промијешајте. Ставите у фрижидер да се хлади преко ноћи. Прије сервирања у бокал или здјелу можете убацити коцкице леда или једноставно послужити сангрију у чашама у које сте претходно ставили лед. Можете је проциједити па послужити без воћа, али било би штета ускратити гостима ужитак испробавања "пијаних" воћкица које су некима чак и укусније од саме сангрије. Додатни савјет  у сангрију убаците и друго сочно воће по свом укусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана