Рецепт за Младенчиће – колачиће за сладак брак!

ГС
Foto: Facebook

Младенци су празник који Српска православна црква и њени вјерници обиљжавају у част страдања Светих 40 мученика Севастијских. Слави се 22. марта по грегоријанском, а 9. марта по јулијанском календару.

Према старим вјеровањима, на овај дан би младе парове требало да посјете сви они који су били гости на вјенчању. Како су се временом обичаји и традиција мијењали, данас нововенчане парове обично посјећују само најближи – ужа породица, кумови и блиски пријатељи. Некада су долазиле још и баке које нису биле на свадби – због њиховог дугог брачног живота. 

Иако се народна вјеровања везују за то да се празник слави у дому младенаца, понекад се парови одлучују да га прославе у ресторану или кафићу. Старији вјерују да какво вријеме буде на Младенце, 22. марта, тако ће бити цијелог прољећа.

Најпознатији и најочуванији обичај везан за Младенце је да жене устају рано и месе колачиће од пшеничног брашна. Ови колачићи се зову младенчићи и симболизују срећан, сладак и дуг брачни живот. Колачи се премазују медом и нуде свим гостима који на тај дан дођу у кућу младог пара. 

Младенчићи – рецепт за колачиће за сладак брак

Младенчићи су округли колачићи који се премазују медом, чиме се изражава жеља да сваки брак склопљен те године буде сладак. Младе домаћице устају рано и месе 40 колачића – колико је и било Светих Мученика.

Према неким вјеровањима, треба направити још и 41. колачић, због симболике рађања новог дјетета. Младенчићи треба да буду посни, па и цијела трпеза која се спрема.

Постоји више рецепата за ове колаче које можете пронаћи на интернету, фејсбуку и другим друштвеним мрежама, а ми вам у наставку дајемо сљедећи. 

½ л киселе воде
1 парче квасца
200 мл уља
100 г шећера
брашна по процени
сок од 1 лимуна и корица
мед
ораси

Припрема:

 Растопите квасац у мало млаке воде како би надошао. У киселу воду додајте уље, лимунов сок, шећер и нарендану кору лимуна. Када квасац надође, додајте још и њега. Додавајте брашно све док тесто не буде ни превише меко, ни превише тврдо. Препоручујемо да тесто замесите увече, како би одстојало преко ноћи.
 Ујутро развијте кору дебљине једног прста, па чашом вадите колачиће и испеците. Пре пречења сваки колач треба премазати шећерном водицом. 
 Након печења, колаче филујте како желите, али обичај налаже да се премажу медом и орасима. Постоје многи обичаји везани за младе парове – било да тек треба или су већ упловили у брачни живот – од просидбе, веридбе, девојачке вечери, па све до Младенаца. Да ли ћете испоштовати све обичаје или ћете их обележити како ви желите – потпуно је свеједно, све док негујете вашу љубав! Ако тек планирате вашу свадбу, Wедлуxе је ту да вам обезбеди да тај дан буде налик оном из бајке. Срећно!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана