Recept za Mladenčiće – kolačiće za sladak brak!

GS
Foto: Facebook

Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obiljžavaju u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Slavi se 22. marta po gregorijanskom, a 9. marta po julijanskom kalendaru.

Prema starim vjerovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posjete svi oni koji su bili gosti na vjenčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija mijenjali, danas novovenčane parove obično posjećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji. Nekada su dolazile još i bake koje nisu bile na svadbi – zbog njihovog dugog bračnog života. 

Iako se narodna vjerovanja vezuju za to da se praznik slavi u domu mladenaca, ponekad se parovi odlučuju da ga proslave u restoranu ili kafiću. Stariji vjeruju da kakvo vrijeme bude na Mladence, 22. marta, tako će biti cijelog proljeća.

Najpoznatiji i najočuvaniji običaj vezan za Mladence je da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se zovu mladenčići i simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život. Kolači se premazuju medom i nude svim gostima koji na taj dan dođu u kuću mladog para. 

Mladenčići – recept za kolačiće za sladak brak

Mladenčići su okrugli kolačići koji se premazuju medom, čime se izražava želja da svaki brak sklopljen te godine bude sladak. Mlade domaćice ustaju rano i mese 40 kolačića – koliko je i bilo Svetih Mučenika.

Prema nekim vjerovanjima, treba napraviti još i 41. kolačić, zbog simbolike rađanja novog djeteta. Mladenčići treba da budu posni, pa i cijela trpeza koja se sprema.

Postoji više recepata za ove kolače koje možete pronaći na internetu, fejsbuku i drugim društvenim mrežama, a mi vam u nastavku dajemo sljedeći. 

½ l kisele vode
1 parče kvasca
200 ml ulja
100 g šećera
brašna po proceni
sok od 1 limuna i korica
med
orasi

Priprema:

 Rastopite kvasac u malo mlake vode kako bi nadošao. U kiselu vodu dodajte ulje, limunov sok, šećer i narendanu koru limuna. Kada kvasac nadođe, dodajte još i njega. Dodavajte brašno sve dok testo ne bude ni previše meko, ni previše tvrdo. Preporučujemo da testo zamesite uveče, kako bi odstojalo preko noći.
 Ujutro razvijte koru debljine jednog prsta, pa čašom vadite kolačiće i ispecite. Pre prečenja svaki kolač treba premazati šećernom vodicom. 
 Nakon pečenja, kolače filujte kako želite, ali običaj nalaže da se premažu medom i orasima. Postoje mnogi običaji vezani za mlade parove – bilo da tek treba ili su već uplovili u bračni život – od prosidbe, veridbe, devojačke večeri, pa sve do Mladenaca. Da li ćete ispoštovati sve običaje ili ćete ih obeležiti kako vi želite – potpuno je svejedno, sve dok negujete vašu ljubav! Ako tek planirate vašu svadbu, Wedluxe je tu da vam obezbedi da taj dan bude nalik onom iz bajke. Srećno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana