Прва европска држава која забрањује ријечи као што су "одрезак", "бургер" и "кобасица"

ГС
Прва европска држава која забрањује ријечи као што су "одрезак", "бургер" и "кобасица"

Забрана, о којој су се француски политичари договорили још 2020. године, ступиће на снагу у октобру.

Француска ће постати прва европска земља која ће забранити коришћење ријечи као што су "одрезак", "бургер" или "кобасица" за вегетаријанске прехрамбене производе, преноси Дојче веле у званичној уредби објављеној крајем прошле недјеље, преноси Пословни дневник.

"Неће бити могуће користити секторски специфичну терминологију традиционално повезану с месом или рибом за производе који не припадају животињском свијету и који у суштини нису упоредиви“, објашњава се у уредби.

Ова уредба односиће се само на производе из Француске, а највеће удружење пољопривредника у земљи, ФНСЕА, сматра да уредба не иде довољно далеко јер отвара врата да се увозна роба тако декларише.

ФНСЕА сматра да би сличну одредбу требало увести и на европском нивоу. Међутим, Европска комисија је прије двије године одбила такав приједлог. Неки термини, као што су "путер", "млијеко" и "сир", већ су заштићени на европском нивоу и не могу се користити за означавање вегетаријанских производа.

Међутим, "бургер" може имати и своју биљну алтернативу. Тржиште вегетаријанских и веганских прехрамбених производа је снажно порасло последњих година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана