Помоћу овог трика за пет секунди открите да ли је месо свјеже или старо

ГС
Foto: Arhiva

Месо у трговине стиже у разним облицима и није увијек лако препознати које је свјеже и квалитетно, посебно ако је мљевено.

 Најбоље би било купити домаће месо или куповати производе из региона који су прешли краћи пут до трговине, али поред података на амбалажи треба обратити пажњу и на изглед меса.Иако многи људи мисле да је нездраво, маст даје месу много укуса.

Елизабет Ројсик из пољопривредног центра у Њемачкој сматра да квалитетно месо треба да има мало интрамускуларне масти, а то се види по бијелим пругама које подсјећају на жиле којима је месо ишарано.Осим тога, ако се купује упаковано месо, у њему не смије бити воде.

Добро га погледајте прије него што га ставите у корпу, не треба вам више од пет секунди."Ако месо лежи у крвавој води, то значи да је старо", рекла је.Идеална боја зависи од врсте меса. Телетина треба да буде свијетла, али не бијела.

Говедина треба да буде средње црвена, али не превише тамна. Свињетина је идеално блиједо ружичаста. Треба избјегавати све сивкасте нијансе меса.

Постоји још један начин да лако провјерите да ли је упаковано месо још свјеже. Ако се притисне прстом, мора се брзо вратити у првобитно стање и не смије остати удубљење, а површина меса мора да блиста, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана