Пиво опасније него што се мислило

Срна
Foto: ГС

ЛОНДОН - Веће количине пива могу озбиљно да наруше здравље, али ни мање уношење не утиче позитивно на мозак човјека, резултати су новог истраживања.

Научно истраживање завршено ове године показује да конзумирање пива може бити узрок бројних здравствених проблема, наводи портал "Ит дис" ( Eat this ) .

 

Бројни здравствени проблеми односе се на људе који пиво пију често и у великим количинама, док умјерено уношење изазива мање нежељених симптома. Али, ипак их има.

 

Овогодишње истраживање проучавало је слике мозга 25.000 појединаца који су конзумирали различите количине алкохола. Научници су закључили да не постоји ни најмања количина која је безбједна за мозак.

 

Чак и умјерено уношење алкохола, што обично значи једно пиће дневно за жене и два за мушкарце, може узроковати значајну штету на мозгу. Ријеч је о нечему што ранија истраживања нису открила.

 

Претјерано испијање пива, у просјеку неколико пута дневно, може да угрози гуштерачу.

 

Нова студија на групи од 5.128 мушкараца и жена између 35 и 56 година који су уносили много пива, показује да је ризик за развијање преддијабетеса за мушкарце већи него код жена.

 

Алкохол је сам по себи канцероген, показала су истраживања, а студија из 2015. године закључила је да људи који пију много пива имају већи ризик од развијања рака јетре или дојке.

 

Досадашње студије сугеришу да и два алкохолна пића дневно повећавају ризик од преране смрти за 20 одсто.

 

Научници су до сада сматрали да умјерено испијање пива може донијети велике користи по здравље, те да помаже у спречавању кардиоваскуларних и шећерне болести код мушкараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана