Пет разлога зашто би требало чешће да једемо тиквице

ГС
Foto: Илустрација

Иако се тиквице сматрају поврћем, ботанички се класификују као воће.

Јављају се у неколико варијанти, које варирају у боји, од тамножуте до тамнозелене. Док тикве потичу из Америке, ова сорта је први пут развијена почетком 1800-тих у Италији.

Тиквице се у народној медицини користе за санирање прехладе, болова. Међутим, нису све њихове употребе засноване на научним доказима. Ево 5 научно доказаних предности конзумирања тиквица.

1. Доприносе добром варењу

Како су тиквице богате водом, доприносе лакшем варењу и спречавању затвора. Садрже и растворљива и нерастворљива влакна која повећавају количину столице и помажу да се храна лакше креће кроз цријева, додатно смањујући ризик од затвора. Ова корист се повећава ако имате довољно течности у исхрани.

2. Помажу у смањењу нивоа шећера у крви

Са три грама угљених хидрата по куваној шољи (232 грама), тиквице представљају одличну алтернативу за оне који желе да смање унос угљених хидрата. Дијета са ниским садржајем угљених хидрата може значајно смањити ниво шећера у крви и инсулина, а оба могу да одржавају ниво шећера у крви стабилним. Исхрана богата влакнима из воћа и поврћа — укључујући тиквице —  повезана је са мањим ризиком од дијабетеса типа 2.

3. Утичу на побољшање вида

То је дјелимично зато што су тиквице богате витамином Ц и бета-каротеном, што су два хранљива састојка важна за здравље очију. Тиквице такође садрже антиоксиданте лутеин и зеаксантин. Истраживања показују да се ови антиоксиданси могу акумулирати у вашој мрежњачи, побољшавајући ваш вид и смањујући ризик од очних болести повезаних са годинама. Ово може укључивати мањи ризик од макуларне дегенерације, што је водећи узрок неповратног губитка вида код старијих особа. Поред тога, исхрана богата лутеином и зеаксантином може такође смањити вјероватноћу развоја катаракте, замагљивања сочива које може довести до лошег вида.

4. Унапређују здравље срца

Висок садржај влакана у тиквицама може бити у великој мјери одговоран за ову њихову улогу. Опсервационе студије показују да људи који једу више влакана имају мањи ризик од срчаних болести. Пектин, једна врста растворљивих влакана која се налази у тиквицама, чини се посебно ефикасним у смањењу укупног и „лошег“ нивоа ЛДЛ холестерола. Тиквице су такође богате калијумом, који може помоћи у смањењу високог крвног притиска ширењем крвних судова. Здравији крвни притисак повезан је са мањим ризиком од срчаних болести и можданог удара.

5. Помажу у губитку тежине

Редовна конзумација тиквица може вам помоћи да изгубите тежину. Ово поврће је богато водом и има ниску густину калорија, што вам може помоћи да се осјећате сити. Његов садржај влакана такође може смањити глад и задржати апетит. Штавише, студије  повезују висок унос воћа и поврћа са губитком тежине и споријим повећањем тјелесне тежине током времена. Штавише, чини се да је унос нескробног, тамнозеленог или жутог поврћа — са сличним профилима исхране као код тиквица — посебно користан за губитак тежине, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана