Пет намирница за боље памћење

ГС
Foto: Илустрација

Старост, модеран начина живота и навике у исхрани могу значајно да утичу на вашу способност памћења.

Почните да конзумирате следеће намјернице како бисте ублажили овај проблем.

Јесте ли знали да се мозак развије до чак 80 одсто до треће године живота, а да до пете године он достигне свој пуни капацитет? У ери модернизације чинимо многе грешке који смањују функције мозга, а да нисмо ни свјесни колико оне утичу на памћење.

Неке од грешака су недостатак сна, прекомијерна употреба мобилних телефона и других електроничких уређаја и, наравно, исхрана. Она итекако игра значајну улогу у оптималном функционисању мозга. Намјернице које треба уврстити у исхрану су:

Шпинат

Сви знамо да је шпинат, између осталог, најбољи извор гвожђа, а такође је и један од најбогатијих извора магнезијума и фолата. Они нам помажу да задржимо когнитивне функције.

Жуманце

Многи критикују пречесто конзумирање жуманца јер повећава ниво холестерола. Међутим, знате ли да је оно нарочито богато витаминима Д и Б12, магнезијумом и цинком који не само да побољшавају способност памћења, већ и штите од озбиљних неуролошких болести као што је на пример Алцхајмерова болест?

Јогурт

Универзитет у Калифорнији је спровео истраживање о женама које двапут дневно конзумирају јогурт и примећено је побољшање у раду њихових мозгова. Јогурт је пробиотик који побољшава рад црева, а одавно је познато да постоји директна веза између рада мозга и цријева.

Риба

Риба је пуна јода, селена и здравих масти. Они представљају изузетно корисну храну за мозак зато што посиједују материје потребне за развој можданих функција.

Ораси

Ораси су богати извор омега 3 масних киселина и полифенола који смјањују оксидативни стрес и упале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана