Паприка има више витамина Ц од лимуна, чува и срце

ГС
Foto: Илустрација

Према мишљењу нутрициониста паприке имају бројне здравствене предности, које не би требало занемарити. Осим примамљивог укуса, имају и посебне љековите особине због којих су добродошле за сваки оброк.

100 г свјеже црвене паприке садржи 92% воде, 6 грама угљених хидрата, 1 грам бјеланчевина, 0,3 грама масти и 1,2 грама дијететских влакана.

Паприка је изврстан извор витамина А, Ц и Б6. Добар је извор фолне киселине, дијеталних влакана, витамина Б2, пантотенске киселине, ниацина и калијума, витамина К, мангана, витамина Б и магнезијума.

Што је паприка зрелија, виши је ниво витамина и минерала. Паприка садржи 4 пута више витамина Ц од наранџе и преко 30 нутријената из скупине каротеноида. Синергија витамина Ц и А, каротеноида и ликопена паприци даје антиоксидативну моћ и сврстава је у супернамјернице.

Добра је за очи

Ово хрскаво поврће садржи витамин А који помаже у очувању здравља очију и ради на спречавању макуларне дегенерације.

Чува срце и добра је за пробаву

Све паприке осигуравају довољну количину влакна, нешто гвожђа и фолне киселине које помажу да одржите здравље цријева, здрав кардиоваскуларни систем и правилну природну детоксикацију.

Извор антиоксиданаса

Црвена паприка је такође богата витамином Ц и разним каротеноидима који дјелују као антиоксиданси и поспјешују здравље очију и кардиоваскуларног система. Жута, односно наранџаста паприка осигурава бета-каротен, антиоксидативни облик витамина А, витамин Ц и калијум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана