Ово су намирнице које подижу расположење

ГС
Foto: илустрација

Ова храна врло брзо ће вам поправити расположење, и то не само зато што је изванредног укуса

Без обзира на то садрже ли хемикалије које смањују стрес или оне које подстичу ослобађање хормона среће и задовољства, ова храна може вам значајно помоћи у тренуцима када нисте најбоље расположени.

Какао

Уколико не можете да одолите чоколади, имамо добре вијести за вас — њен кључни састојак може вам поправити дан!

Какао, наиме, садржи фенетиламин, састојак ублажава симптоме депресије и смањује стрес, а мозак га природно ствар кад смо заљубљени! Овај алкалоид подстиче отпуштање ендорфина, који је заслужан за добро расположење.

Шпинат

Ова права природна бомба гвожђа и обиља других хранљивих материја садржи и фолну киселину, витамин из групе Б који има улогу у лучењу допамина, хемикалије која дјелује и као неуротрансмитер и као хормон, а позната је још као "хормон задовољства". Поред њега, у шпинату се налази и већ поменути триптофан, па заједно значајно побољшавају расположење.

 

Сјеменке бундеве

 

Ово сјеме врло је богато магнезијумом и цинком и брло је корисно за здравље, а интересантно је то што има најмање два састојка која чине чуда за расположење. Први је неуротрансмитер глутамат, који је кључан за смањење стреса, анксиозности и раздражљивости, а други триптофан, есенцијална аминокиселина, која помаже лучење серотонина, тј. "хормона среће".

Бадеми

Овај плод веома је богат витамином Б, који помаже стварање антистресних хормона, а садржи и доста магнезијума и цинка. Мало је познато да и цинк може да помогне у поправљању распложења јер има важну улогу у регулисању "комуникације" ћелија у мозгу и одговора нашег тијела на стресне ситуације. Забиљежено је да људи који имају мањак цинка имају већи ризик за развој депресије, потешкоће у учењу, лошију меморију и агресију.

Чоколада

Она је евергрин у групи намирница које нас чине сретнима јер помаже баш увијек – код љубавних јада, стреса или једноставно након напорног дана, на софи пред телевизором. Стручњаци сматрају како она утиче на подизање расположења. Поред тога, дословце садржи серотонин, хормон доброг расположења.

Но опрез – превише чоколаде није добро за зубе и здравље. Узмете ли повремено један комадић с високим процентом какаа, то је сасвим у реду и такође добро за срце, циркулацију и крвне судове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана