Ово је највећа грешка коју правите када спремате хљеб

klix.ba
Ово је највећа грешка коју правите када спремате хљеб

Ако сте мислили да чувате хљеб на прави начин, вјеројатно сте се преварили, јер многи у жељи да дуже одрже његову свјежину чине грешку која заправо убрзава процес кварења.

Многи се труде што је могуће дуже одржати хљеб свјежим и послије толико савјета мисле да су нашли прави рецепт за то. Вјеројатно и ви с овим циљем стављате хљеб у фрижидер, што је огромна грешка, поесбно ако је у питању свјежи хљеб. Многе намирнице успијевају одржати своју свјежину дуже ако су у фрижидеру, али то овдје није случај, пише RealSimple.

Према ријечима Џонатана Дејвиса из пекарее La Brea Bakerz у Сан Линдру у Калифорнији, штруцу свјежег хљеба никако не требате стављати у фрижидер.

"Ако ставите хљеб у фрижидер, температура и окружење у њему заправо ће убрзати процес кварења умјесто да га одрже свјежим", тврди Давис.

Он објашњава да је најбољи начин како што дуже очувати свјежину хљеба држати га на собној температури у углу собе или кухиње који није превише топао или сув. Чувајте га изван досега Сунчеве свјетлости, далеко од прозора.

"Најбоље би било појести га у прва два до три дана откад сте га купили, јер послије тога његова свјежина и окус почињу слабити", каже он.

Ако штруцу не поједете у року од три дана, умотајте је у кесу и ставите је у замрзивач, а не у фрижидер, а када је будете хтјели јести, загријте је у пећници.

Ако не желите замрзнути хљеб, можете га употријебити за неки рецепт. На примјер, можете направити крутоне или га измрвити и добити домаћу презлу, па га додати салатама, супама и другим јелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана