Ovo je najveća greška koju pravite kada spremate hljeb

klix.ba
Ovo je najveća greška koju pravite kada spremate hljeb

Ako ste mislili da čuvate hljeb na pravi način, vjerojatno ste se prevarili, jer mnogi u želji da duže održe njegovu svježinu čine grešku koja zapravo ubrzava proces kvarenja.

Mnogi se trude što je moguće duže održati hljeb svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem stavljate hljeb u frižider, što je ogromna greška, poesbno ako je u pitanju svježi hljeb. Mnoge namirnice uspijevaju održati svoju svježinu duže ako su u frižideru, ali to ovdje nije slučaj, piše RealSimple.

Prema riječima Džonatana Dejvisa iz pekaree La Brea Bakerz u San Lindru u Kaliforniji, štrucu svježeg hljeba nikako ne trebate stavljati u frižider.

"Ako stavite hljeb u frižider, temperatura i okruženje u njemu zapravo će ubrzati proces kvarenja umjesto da ga održe svježim", tvrdi Davis.

On objašnjava da je najbolji način kako što duže očuvati svježinu hljeba držati ga na sobnoj temperaturi u uglu sobe ili kuhinje koji nije previše topao ili suv. Čuvajte ga izvan dosega Sunčeve svjetlosti, daleko od prozora.

"Najbolje bi bilo pojesti ga u prva dva do tri dana otkad ste ga kupili, jer poslije toga njegova svježina i okus počinju slabiti", kaže on.

Ako štrucu ne pojedete u roku od tri dana, umotajte je u kesu i stavite je u zamrzivač, a ne u frižider, a kada je budete htjeli jesti, zagrijte je u pećnici.

Ako ne želite zamrznuti hljeb, možete ga upotrijebiti za neki recept. Na primjer, možete napraviti krutone ili ga izmrviti i dobiti domaću prezlu, pa ga dodati salatama, supama i drugim jelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana