Ово је најбољи начин за складиштење вина

ГС
Foto: Илустрација

Произвођачи вина константно покушавају да нађу најбољи начин за складиштење својих вина.

У потрази за хладним и мирним мјестом са константном температуром, долазе до занимљивих складишта, као што је на примјер - морско дно!

Сматра се да подводни услови, потпуни мрак и константна температура, убрзавају процес старења, додајући комплексност вину. Вина се спуштају у море у металним кавезима помоћу мале дизаилице, обично са рибарског чамца. Након тога вино се обилази са времена на вријеме и провјеравају се сензори који прате температуру и притисак воде око вина.

Али то има своју цијену - техника кошта 25-70 одсто више за винара од одлежавања вина у нормалном винском подруму, због потребне логистике. Предузетници улажу у овај сектор "мислећи да то није хир, већ техника која може бити веома корисна и додају квалитете вину који га чине привлачнијим за јавност."

Вино које одлежава под морем, са својим плимама, струјама и таласима, може бити "веома грубо", тако да је најбоље радити са "веома робусним винима", рекао је главни енолог "Crusoe Treasure" винарије, Антонио Палациос. Компанија сарађује са винаријама из различитих дијелова Шпаније, а пошто није ограничена системом географских ознака, односно ознаком заштите поријекла везаном за мјесто производње вина, може да мијеша различите сорте грожђа из више региона.

Боце иду 20 метара испод мора, гдје одмарају шест до 12 мјесеци у металним кавезима.

Марија Ненси Кастро Родригез, власница Бодега Палмера Цастро и Маган, наглашава да је ова ниша још увијек у пионирској фази.

"Постоји мало информација, нема библиографије, нема аналитичке основе ни праксе", рекла је она.

Вина одлежана под водом још увијек су углавном непозната и тешко их је пронаћи у ресторанима и продавницама.

"Жељели бисмо да постоји више свијести о концепту подводног вина од стране потрошача и професионалаца", рекао је Палациос.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана