Ови напици дижу енергију и боље вас разбуђују од кафе

ГС
Ови напици дижу енергију и боље вас разбуђују од кафе

Умјесто кафе, која је неким људима потребна у великим количинама, а која неколико сати након испијања може изазвати неугодне тахикардије, ниво енергије и будност можете подстаћии водом с лимуном, соком од репе, зеленим чајем...

Без обзира на то да ли треба да учите, припремате ли се за важан састанак или презентацију, за сваку од споменутих радњи треба вам подстицај како би мозак остао што дуже будан, као и да бистро размишља и правовремено одлучује.

Иако је за будност и продуктивност, квалитетан сан најважнији фактор, то понекад није довољно. Кад су пред нама захтјевни дани и задаци, потребна нам је додатна помоћ. Добра је вијест што постоје напици који могу подићи ниво енергије у организму и помоћи вам да останете фокусирани. А на том списку није - кафа.

Вода с лимуном

Иако сте упознати са тим да чаша воде с лимуном ујутро покреће пробавни тракт, можда нисте знали да лимун садржи велике дозе калијума који подстиче проток кисеоника у мозак, па самим тиме и когнитивне функције.

Вода, с лимуном или без њега, задужена је за многе процесе у тијелу, те помоћу ње читав систем ради беспријекорно, преноси 24сата.

"Блага дехидрација нарушава многе когнитивне функције као што су концентрација, будност и краткотрајна меморија, говори нутриционисткиња Ребеца Диткоф и додаје да она, сваки пут кад се осјећа тромо или успавано, попије велику чашу воде с лимуном. То јој, каже, освјежи мисли и помогне да изгура дан.

Сок од цвекле

Цвекла обилује нитратима који подстичу проток крви у мозак, што такође побољшава менталне и когнитивне функције, објашњава Диткоф.

Тачније, додаје, то значи повећање когнитивне функције у садашњости и мањи ризик од деменције у будућности. Овај се учинак може повећати ако се сок од цвекле комбинује с вежбањем па размислите о испијању овог сока 30 минута пре тренинга.

Смути од бобичастог воћа

Јагоде, боровнице, купине и ацаи бобице, невјероватно су укусне и имају изузетно повољан утицај на мозак. Богати су антиоксидансима који штите ћелије од пропадања те могу промијенити начин на који неурони комуницирају, појашњава Диткоф.

Најлакши начин да праву дозу бобичастог воћа уведете у јеловник су смутији које можете направити за доручак или међуоброк.

Печурке Лавља грива

Медицинске печурке богате су антиоксидансима, влакнима и витамином Б. Али, јесте ли знали да неке печурке повољно утичу на рад мозга?

Студије су показале да је код људи који узимају медицинске печурке утврђено побољшање у когнитивним способностима као што су памћење, присутност, логичко закључивање и расуђивање, те у брзини обраде визуелних и звучних информација, језику и говору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана