Ове намирнице су најчешћи узрочник надутости

Agencije
Ове намирнице су најчешћи узрочник надутости

Иза надутости стомака налази се скривено гастроинтестинално стање - метеоризам. Иако неколико фактора могу да проузрокују ово стање, његова веза са храном може да буде веома блиска и управо је исхрана у многим случајевима та која се процјењује да би се проблем надутости ријешио.

Метеоризам карактерише присуство вишка гаса у цријевима и његов главни симптом је напетост у стомаку. Најчешћи узрок овог стања је аерофагија, односно халапљиво једење хране, при чему се уз сваки залогај или гутљај прогута и доста ваздуха.

Ово стање може да буде изоловано или повезано са другим гастроинтестиналним симптомима као што су дијареја, затвор, трбушни бол, губитак тежине и надимање.

Чини се да је изолован симптом неспецифичан и да је потребно прикупити анамнестичке податке и обавити испитивања да би се разумјели узроци.

Покретачки фактори

"Узроци могу да буду многи, од нетолеранције на лактозу или фруктозу, целијакије, синдрома иритабилног црева, пораста цријевних бактерија, хроничне запаљенске болести цријева све до употребе одређених лијекова", каже др Федерика Фурфаро, гастроентеролог из болнице Хуманитас.

Због тога поријекло овог стања може да буде повезано са исхраном. Метеоризам заиста може да буде посљедица конзумирања хране која ферментира у цријевном микробиому.

А ево на које намирнице стомак највише реагује.

Махунарке

До надутости најчешће долази након што смо јели махунарке као што су: пасуљ, грашак и сочиво. њих је боље да једете без опне да би се смањили симптоми.

Поврће

Броколи би требало да уносите у комбинацији са другим намирницама како би се надимање смањило. Лук је један од изазивача овог стања и требало би га узимати у мањој количини.

Такође је важно да обратите пажњу на унос сувог воћа, као и орашастих плодова: кикирикија, ораха и бадема. Не би требало да једете воће након оброка, газирана и дијетална пића, жвакаће гуме, заслађиваче и бомбоне без шећера.

Како спријечити метеоризам

"Могуће је користити неке супстанце које смањују метеоризам, као што су ензими који пробављају угљене хидрате, сманјујући тако супстрат ферментиран бактеријама - алфа и бета галактозидазу", истакла је докторка, те додала:

"Особе са измјењеном цријевном бактеријском флором могу да користе специфичне антибиотике који убијају 'лоше бактерије' које прекомерно ферментирају. Док ће особама са синдромом иритабилног цријева бити од користи нерастворљива влакна, која не ферментирају из цријева, али могу да побољшају пражњење цријева, сманјујући производњу ваздуха", закључује др Фурфаро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана