Ове намирнице ће вам помоћи да лакше преживите топлотни талас

ГС
Foto: Илустрација

Масна или слатка храна, као и јела која садрже обиље угљених хидрата нису пожељни на столу кад температуре порасту.

Разлог томе је што организам на њих троши много енергије и загријава тијело.

 Препорука да се током топлијих дана једе топла храна која потиче знојење није мит јер ћемо се на тај начин брже охладити.

Међутим, шољица топлог напитка или супа могу причекати вече како бисте лакше заспали. Препоручује се лако пробављива храна па је интегралне житарице и месо боље замијенити поврћем.

Краставац

Ово је једна од најквалитетнијих намирница на планети. То је зато што је њихов садржај воде висок. Такође, краставац је нискокалорична храна и можете је јести колико год желите без осјећаја кривице. Штета изазвана топлотним таласом је посљедица ниског нивоа хидратације у тијелу. Једући краставце, можете обновити нивое воде.

Парадајз

Парадајз, осим што садржи воду, има и антиоксидативна и протуупална својства. Парадајз је такођер богат витаминима попут витамина А, Ц и К. Стога је једна од најбољих љетњих намирница за врућине. Такође, лако је доступан тако да их можете додати јелу или једноставно појести салату. Сок од парадајза је такође здрава опција. Да бисте заштитили кожу од врућине, парадајз користите и у њези коже.

Зелено поврће

Зелено поврће састоји се од 80 – 95 посто воде, што га чини врло лако пробављивим. То значи да брзо пролази кроз пробавни систем, дајући осјећај хлађења у тијелу.

Диња

Хладна диња гаси и најинтензивнију жеђ, а плодова је у изобиљу током љетних мјесеци. Једноставна кришка нуди врхунско, освјежавајуће искуство. Диња има мало калорија и висок садржај воде (95 посто), што је чини изузетно расхладним залогајем за јело.

Брокула

Брокуле су богате влакнима која помажу пробаву, одржавају низак шећер у крви и спречавају затвор. Такође, иако тако не изгледа, брокуле у себи садрже висок удио воде.

Супа

Супа нас аутоматски подсјећа на хладан зимски дан, онај у којем напољу пада снијег, а ви сте умотани под под деком на софи и пијуцкате мјешавину пилеће и чорбе од гљива. Међутим, рецепти с високим садржајем текућине помажу у постизању нивоа хидратације, а одабир лаганије супе од поврћа умјесто тешке месне супе претвара избор зимске хране у прикладнију љетну опцију.

Бобичасто воће

Током љета уносите доста бобичастог воћа. Јагоде, купине, боровнице, малине и бруснице су врло алкално воће. Они стварају хладну енергију у тијелу, према традиционалној кинеској медицини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана