Откривен значај јогурта и кефира за имунолошки систем

ГС
Откривен значај јогурта и кефира за имунолошки систем

„Наше истраживање први пут открива механизам помоћу ког пробиотици могу да заштите од патогених инфекција и помогну имунолошком систему”, рекао је професор Раз Јелинек

Многи људи конзумирају јогурт јер су свјесни његових добробити од калцијума који садржи до пробиотика и бјеланчевина. Међутим, једна од сталних забринутости због млијечних производа, међу којима је и јогурт, је да се сматрало да изазивају упале у тијелу, што може да доведе до неких инфекција, болести и поремећаја, пише Ит Дис, Нот Дет.

Сада је израелска студија открила да пробиотици у млијечним производима, какав је јогурт, заправо могу да смање упалу и ојачају имунолошки систем.

За људе који јогурт сматрају здравом, поузданом прехрамбеном намирницом сада постоје добре вијести. Наиме, двоје истраживача који су спровели универзитетску студију у Израелу открили су да молекули из пробиотика у кефиру, који је сличан јогурту, мада тврде да је здравији, значајно смањују ниво заражености агенса који проузрокује колеру.

У накнадној студији, научници су открили да су исти молекули дјеловали и као противупална сила против неких модела вирусних болести. То је имунолошки одговор који је откривен као водећи узрок смрти код пацијената са Ковида-19.

„Наше истраживање први пут открива механизам помоћу ког пробиотици могу да заштите од патогених инфекција и помогну имунолошком систему”, рекао је професор Раз Јелинек, потпредсједник за истраживање и развој на Универзитету Бен Гурион.

Ово ће вјероватно довести до нових истраживања због већег разумијевања, али у међувремену, налази ове студије могли би да буду још један разлог више за редовно конзумирање јогурта и кефира.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана