Орашасти плодови могу да помогну при губљењу килограма

ГС
Орашасти плодови могу да помогну при губљењу килограма

Недавно спроведено истраживање показало је да различите врсте орашастих плодова могу у великој мјери да помогну у процесу губитка килограма.

Студија објављена у часопису "Nutrients" открила је да додавање различитих орашастих плодова, попут бразилског или индијског ораха, пистаћа, ораха, бадема и лешника, могу значајно да помогну код губитка килограма, јер нас дуже вријеме држе ситим, преноси "Еаt This, Not That".

У студији је учествовало 95 гојазних особа и особа са прекомјерном тјелесном тежином који су имали између 30 и 68 година.

Били су подијељени у двије групе, при чему су испитаници у једној групи јели око 40 грама различитих орашастих плодова, а испитаници у другој групи јели су грицкалице попут крекера и переца, преноси nadlanu.com

Потребно је нагласити да су намирнице у обе групе садржале једнаку количину калорија.

Показало се да су обе групе након 12 недеља пратећи одређене планове исхране, изгубили килограме, али они који су јели орашасте плодове имали су знатно виши ниво ситости.

Истраживачи вјерују да је то у највећој мери зато што је група која је јела орашасте плодове такође показала боље управљање тежином у поређењу са групом која је јела переце. Такође је постојала знатно нижа стопа одустајања у групи која је јела орашасте плодове него у групи која је јела переце.

Орашасти плодови су нискокалорични

Орашасти плодови су нискокалорична храна. Око 40 грама орашастих плодова садржи између 240 и 300 калорија.

Особе које једу орашасте плодове дуже вријеме осјећају ситост због чега конзумирају мање "празних калорија", односно намирница које имају више калорија, али нам не дају никакве хранљиве супстанце.

Бадеми су још једна врста орашастих плодова, која је веома популарна и дуго одржава ситост.

Недавна студија показала је да се око 20 одсто калорија из масти у бадемима не апсорбује у пробавном тракту, што значи да број калорија наведених на полеђини кутије бадема не мора нужно да значи да ће ваше тијело толико апсорбовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана