Нервозни сте кад сте гладни? Наука има објашњење

ГС
Нервозни сте кад сте гладни? Наука има објашњење

Вjероватно сте барем неколико пута осетили бес или нервозу због глади, феномен при којем људи постају мрзовољни и пргави кад прегладне.

Желудац вас боли, врти вам се и тијело вам је исцрпљено. Не само да се ради о неугодном осјећају већ то може довести до преједања намирницама слабије нутритивне вриједности.

Када је желудац празан, ослобађа грелин, хормон глади. Грелин се производи у цревима као реакција на стандардни распоред оброка и на сам поглед или мирис хране, а функционише тако да сигнализира мозгу да тијелу треба више енергије или хране.

Ниво допамина се смањује

Улога грелина у контроли центра за награђивање мозга прилично је моћна и могла би бити један од фактора који доприносе исцрпљености док сте гладни. Према студији објављеној у часопису "Неуропхармацологy", кад су истраживачи стимулисали мишеве системским грелином, али им заправо нису дали никакву храну, ниво допамина у њиховом мозгу се смањила.

Будући да је допамин неуротрансмитер који помаже у побољшању менталних функција и концентрације, и мала промена његовог нивоа може утицати на способност концентрације. Уз то, овај неуротрансмитер је задужен и за држање емоција под контролом, због чега ћете се лакше наљутити услед налета глади.

Исти ген контролише глад и бијес

Други разлог зашто сте бесни кад сте гладни такође је везан за хормон глади. Након што се грелин произведе у цревима и отпутује до мозга, мозак тада налаже ослобађање другог хормона званог неуропептид Y, који подстиче апетит.

Према студији објављеној у часопису "Биологицал Псyцхиатрy", људи с високим нивоом неуропептида Y у ликвору били су агресивнији и импулсивнији.

Мозгу недостаје хране

Двадесет и пет посто енергије коју унесете храном користи се само за ваш мозак. Дакле, кад вам падне шећер у крви, можете осетити недостатак менталне оштрине.

Ако ниво шећера у крви падне, мозак ће то перципирати као ситуацију опасну по живот. Потом ће дати упутство органима да почну да синтетишу и ослобађају хормоне који ће подстаћи раст шећера у крви.

Ово дејство, названо противрегулацијски одговор глукозе, узрокује да ваше тело повећа производњу хормона који могу директно сигнализирати претварање ускладиштеног гликогена у глукозу, попут хормона глукагона, али и неколико врста хормона стреса. Ти хормони стреса ослобађају се у свим врстама стресних ситуација, не само кад сте гладни

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана