Навике које требате избјегавати ако желите смршавити

ГС
Foto: Илустрација

Ако покушавате смршати, није потребно прилагодити само прехрану - ваше прехрамбене навике такође могу одиграти важну улогу у саботирању ваших циљева мршављења.

"Многи људи знају шта би требали јести, али имају тенденцију да се боре при успостављању здравих навика прехране", каже Роxана Ексани, регистрована  дијететичарка и гласноговорница Академије за прехрану и дијететику, преноси Кликс.

На примјер, бројни људи су фрустрирани јер се добро хране и редовно вјежбају, али не виде жељене резултате мршављења и не знају зашто.

Према Ексани, то се своди на откривање прехрамбених навика које штете њиховим покушајима губитка тежине - што није баш тако лако као што се може чинити, јер нису све "лоше" прехрамбене навике очигледне.

"Понекад та особа цијели живот једе брзо или увијек једе у покрету", каже Ехсани.

Кад откријемо ове нездраве прехрамбене навике и почнемо усвајати здравије, можемо почети примјећивати промјену тежине.

Свјесни тога или не, можда ћете упасти у неке исте нездраве навике које ометају губитак килограма. Ово су навике које требате избјегавати ако желите смршавити.

Не правите паузу за оброк током радног дана

"Већина људи и даље ради од куће и ближе су им кухиње, али недавно је истраживање показало да већина људи још увијек не прави паузу за ручак. Многи од нас могли би доћи у искушење да раде током доручка и ручка у настојању да обаве посао што је брже могуће ", каже Ексани.

Не прављење пауза за оброк заправо може нанијети више штете него користи. То може смањити нашу продуктивност, расположење и гарантирати да се касније током дана преједемо, што може довести до повећања тјелесне тежине с временом.

Прескакање оброка

"Највећа грешка коју видим да људи чине када је у питању мршављење је мишљење да је прескакање оброка најбоље рјешење", каже Кристен Смитх, регистрирана дијететичарка и гласноговорница Академије за прехрану и дијететику.

Многи људи заправо не схватају да морају уносити довољно калорија како бисте одржали метаболизам активним - прескакање оброка заправо може успорити ваш метаболизам.

Додаје да то може довести и до изразите глади, што може довести до преједања, узрокујући да уносите више калорија него што бисте имали да нисте прескочили оброк.

Храна за радним столом

Многи од нас можда једу оброке за својим радним столом у покушају обављања више задатака. То не само да умањује задовољство у нашем прехрамбеном искуству, већ смањује и нашу свијест о томе шта и колико једемо", каже Ехсани.

Умјесто да обраћамо пажњу на укусе и арому на храну која је пред нама, растресени смо и можемо се затећи како брзо једемо храну, а да нисмо примијетили шта смо управо појели.

Одабир брзог плана исхране

"Никада не савјетујем клијентима да приступе мршављењу са брзим планом исхране. Спровођење дијета попут дијете са лимунадом или дијете са супом од купуса заправо вас само припрема за фрустрације и неуспјех", каже Смит.

Наравно да ћете смршавјети, али постоји вјероватноћа да то нећете задржати. Што се тиче ваших прехрамбених навика и губитка тежине, важно је пронаћи план који осигурава одговарајући унос прехране и чега се можете држати са на дуге стазе.

Јело испред екрана

"Када једемо испред екрана, попут рачунара, телевизора или телефона, то нас такођер може довести до дебљања и спријечити губитак тежине", каже Ексании.

Више смо фокусирани на екран испред себе, а не на храну. То нас тјера да безумно једемо, а не да се прилагођавамо својој ситости и симптомима глади.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана