Намирнице које никада не смијете ставити у микровалну

ГС
Намирнице које никада не смијете ставити у микровалну

Микровална пећница иако је најбржи начин загријавања хране, није и најбољи, а посебно за одређене намирнице које свако од нас конзумира скоро па свакодневно.

Већина људи у недостатку времена посегне за најбржом варијантом загријавања хране - у микровалној, међутим, то није увијек најбоља опција, а посебно за ове намирнице.

Како преноси Тхе Хеалтхy, гријање куханих јаја ствара велику количину паре у њима која нема гдје изаћи, па врло лако може доћи до експлодирања - и то онда када их извадите из микровалне. Најбоље би било не подгријавати их, али ако баш морате прво их огулите и нарежите на мање комадиће. Исто вриједи и за воће попут јабука, грожђа, брескви.

Не испуштају вишак влаге док се кухају због чега могу експлодирати. Прије подгријавања изрежите их на комадиће или пробушите ситне рупице чачкалицом. Месне прерађевине у себи садрже пуно конзерванса како би рок трајања био што дужи, а када их подгријете ти конзерванси постају још штетнији за организам - могу потакнути оксидацију холестерола, каже једно од многобројних истраживања на ову тему.

Британска агенција за храну, ФСА, каже да подгријавање риже у микровалној пећници може чак довести до тровања храном јер сирова рижа садржи бактерије које могу преживјети брзо кухање у микровалној. Једном када је извадите и оставите да се охлади на собној температури, бактерије се размножавају. Лиснато поврће попут шпината такођер треба држати даље од микровалне јер садржи високу концентрацију нитрата, а иако је он сам по себи безопасан, подгријавањем се претвара у штетне твари које дјелују канцерогено, преноси Вечерњи.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана