Намирнице које не треба јести ноћу уколико желите миран сан

гс
Foto: илустрација

Увече, после напорног дана желимо да се опустимо и наградимо себе омиљеним јелом и новом епизодом серије.

Тада често посежемо за намирницама, које могу да буду тешке за варење. Ево шта треба избјегавати у касним вечерњим сатима.

Сир

Сир садржи масти које су прилично тешке за варење и могу изазвати упалну реакцију у стомаку. Поред тога, ова посластица садржи аминокиселину тирамин, која може да смањи производњу хормона који регулишу сан.

Месо

Месо садржи пуно засићених масти, а производи попут паштета и кобасица често садрже толико хемијских адитива да их је боље заувијек избацити из исхране. Тешка месна вечера ће тешко моћи да се свари, па ће тијело изгубити одмор током драгоцјених ноћних сати.

Зачини

Зачини додају јелу невјероватну арому и укус; зачињен ручак савршено ће окрепити и дати енергију. Али током касне вечере, јела са зачинима могу изазвати горушицу и тежину у стомаку.

Карфиол

Карфиол дјелује као здрав избор за лагани оброк, са минимумом калорија и максимумом влакана и микронутријената. Међутим, поврће из породице крсташа (купус) отежава варење, па ово није најбољи избор пред спавање.

Сладолед

Чинија сладоледа у кревету и ваша омиљена мелодрама је вин-вин рецепт за лоше расположење. Ово вам може помоћи да пребродите тежак дан, али ваше тијело вам неће бити захвално. Сладолед садржи велику количину засићених масти, шећера и адитива. Све ове компоненте утичу на варење и нервни систем.

Тамна чоколада

Тамна чоколада је богата антиоксидансима и супстанцама које позитивно утичу на функционисање мозга, дају енергију и снагу. Али увече, такав десерт може непотребно стимулисати нервни систем и прекинути сан, па је боље оставити чоколаду за ујутру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана