Моћне бобице садрже 18 аминокиселина, есенцијалне за живот и довољно 100 грама

Б92
Foto: Илустрација

Због својих изузетних нутритивних и антиоксидативних својстава, од памтивјека се користе у традиционалној кинеској медицини...

Посљедњих година гоји бобице убрзано освајају европска и америчко тржиште. Потичу са Хималаја, где су се вијековима јели, али и користили у медицини због својих одличних својстава. У Азији их зову "црвени дијаманти", а продају се и у продавницама од 100 грама сушеног воћа.

Основне карактеристике гоји бобица:

* ојачати имуни систем,

* побољшати вид,

* побољшавају циркулацију, опуштају крвне судове и снижавају висок крвни притисак,

* штити јетру и бубреге,

* позитивно утичу на тен, уринарни систем и производњу сперме,

* ублажавање болова у леђима,

* регулише шећер у крви.

 

Гоџи или вучја бобица (Лициум барбарум) је плод жбунасте биљке која нарасте до три метра у висину. Плод је наранџастоцрвен, дугачак један до два центиметра, дугуљастог облика. У свакој бобици има од 10 до 60 семенки. Због својих изузетно хранљивих и антиоксидативних својстава, од памтивјека се користе у традиционалној кинеској медицини.

Гоџи бобице садрже 18 аминокиселина, од којих је осам есенцијалних за живот, шест есенцијалних витамина, 21 минерал, осам полисахарида и шест моносахарида, пет незасићених масних киселина, попут линолне и алфа-линоленске киселине, које су неопходне за правилно функционисање мозга и нервни систем и друга важна једињења.

Добар су извор витамина Ц и гвожђа. Зову их чак и "срећне бобице" јер кажу да се човек добро осјећа када се редовно конзумира, повећавају енергију и издржљивост организма. Гоџи бобице нису лијек, али су један од најквалитетнијих природних додатака исхрани за добробит цијелог организма.

Како их можете јести?

Осушене гоји бобице користите као суво грожђе - ставите их у слана и слатка јела. Са њима пеците штрудле и друге колаче, кувајте овсене пахуљице или припремите домаћу гранолу, а можете их додати и у салату.

Ако желите да их омекшате, ставите их у топлу воду на неколико минута. Неки тврде да у овом стању имају укус као чери парадајз. На крају, можете их јести засебно, као малу слатку ужину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана