Малине су најздравије воће, пуне су храњивих састојака

ГС
Foto: Image by piviso from Pixabay

Ако желите да поједете највише храњивих састојака у једној порцији, требало би да једете малине.

Малине су најбоља опција јер садрже највећу количину храњивих влакана. Једна шољица малина садржи осам грама храњивих влакана, што је 32 одсто дневне вриједности која вам треба. Влакна су важна због више ствари.

На примјер, влакна могу да помогну у избацивању токсина из тијела, могу да олакшају упале у цријевима, а могу вам чак помоћи и да смршате. Малине и купине су врста воћа које садрже највише влакана, па би свакако требало да их укључите у исхрану.

Малине садрже и велике количине витамина Ц, пуно мангана, витамина К, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум, бакар, тиамин, калцијум, цинк, као и витамине Е, А и Б6. Дакле, ако поједете шољицу малина у тијело ћете унијети велику количину храњивих састојака.

Уз то, малине су богате и антиоксидансима који су важни за здравље ваших ћелија које се боре против оксидационог стреса. Висок оксидациони стрес повезан је са разним врстама болести попут рака, дијабетеса и болести срца. Уз то, доказано је да антиоксиданси имају својства против старења.

И друга бобичаста воћа богата су храњивим састојцима. То укључује и боровнице и јагоде, али малине имају знатно више влакана, пише Eat this.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана