Лимунада с лавандом, љековити љетни напитак

ГС
Foto: Илустрација

Освјежавајућа лимунада многима је омиљено љетно пиће управо зато што обилује аромама и није је тешко направити.

Такође, могуће ју је комбиновати с разним додацима како би била још укуснија - тако ће вас лимунада с лавандом, осим одличним укусом, одушевити и бојом.

Лимунада с лавандом један је од најприроднијих лијекова против главобоље, који тијело доводи у баланс. Припремите је од осушених цвјетова или етеричног уља лаванде.

Осим што је савршено љетно освјежење, лимунада с лавандом опушта сва чула. Имате ли проблема с главобољама које узрокују честе промјене времена, свакако испробајте овај љековити рецепт.

Цвјетови лаванде богати су етеричним уљима, која садрже преко 150 активних састојака. Дјелују против гљивица, упала, бактерија, депресије, микроорганизама, грчева, чисте организам, снижавају крвни притисак те имају аналгетичка и седативна својства.

Бројне студије доказале су благотворан учинак етеричног уља од лаванде у ситуацијама јаког стреса до те мјере да је у неким свјетски познатим болничким центрима ароматерапија лавандом прихваћена као терапија у предоперацијској обради пацијената.

Рецепт

Састојци:

6 чаша воде

100 г шећера

3 кашике меда

3 кашике сушене лаванде

200 мл сока од лимуна

кришке лимуна

свјежа или сушена лаванда за украс

Припрема:

Помијешајте воду и шећер па загријте на лаганој ватри док се шећер не отопи. Добијени сируп макните с ватре па му додајте мед и сушену лаванду,  оставите 15 минута и повремено промијешајте како би лаванда ослободила ароме. Када је лаванда ослободила ароме, проциједите сируп у бокал, додајте му лимунов сок и воду по жељи. Лимунаду оставите бар на два сата у фрижидер, па је разлијте у чаше, додајте лед, кришке лимуна и лаванду за украс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана