Kористан учинак ђумбира: Због чега бисте га требали јести сваки дан

ГС
Kористан учинак ђумбира: Због чега бисте га требали јести сваки дан

Постоји велики број одличних зачина који пружају значајне здравствене користи, али је тешко набројати сва позитивна својства која доноси ђумбир.


Разлог због којега је ђумбир толико добар за наш организам јест хемијски спој који се зове гингерол. Ова супстанца дјелује протуупално, што значи да може ублажити бол и отјецање. Такође, ђумбир садржи антиоксидансе који неутрализирају штетне слободне радикале у тијелу.

У наставку вам доносимо главне предности ђумбира ако га једете сваки дан. Вјеројатно ћете бити изненађени његовим дјеловањима и колико се због њега можете добро осјећати.

Побјеђује жгаравицу и бол у желуцу

Гастроезофагеална рефлуксна болест настаје због вишка стомачне киселине и прати је жгаравица и бол у желуцу. Лоша пробава је болест која мучи пуно људи. Може настати због одређене хране коју сте управо јели или сте једноставни склони овој појави и због тога морате водити рачуна што једете. У било којем случају није угодно и болно је. Ђумбир је толико добар у редуцирању желучане киселине да се његове активне супстанце користе у лијековима против лоше пробаве.

Смањује упалу у цијелом тијелу

Упала је, заправо, обрамбени механизам тијела који је користан када се озлијеђен или инфициран дио тијела треба изолирати како би се ограничила штета. Међутим, не може се точно утврдити када је та упала корисна, а када само боли.

Људи с кроничним упалним стањима, попут артритиса, могу осјетити велико олакшање ако свакодневно конзумирају ђумбир. Такође, ђумбир ће учинити чуда у процесу оздрављења након озљеда било које врсте.

Смањује ризик од појаве рака

Ђумбир се интензивно проучава због његовог утицаја на станице рака. Истраживања показују да убија станице рака јајника брже и сигурније од лијекова за хемотерапију. То је невјеројатна вијест јер хемотерапија обично изазива онолико здравствених проблема колико их рјешава. Такође, откривено је да ђумбир спријечава упалу дебелог цријева, што је фактор ризика за рак тих дијелова тијела, наводи Health & Human Research.

Ублажава и ослобађа нас главобоље

Протуупална дјеловања ђумбира такође су од помоћи у лијечењу главобоље. Прије него што узмете било који лијек, пробајте се ријешите бола ђумбиром. Он је природан начин за постизање истог циља, али без споредних учинака.

Помаже при мршављењу

Трајан губитак килограма тешко је постићи, али није немогуће. Тијело на вишак масноћа гледа као на своју резерву за хитне случајеве и зато је не воли сагорјевати. За вишак килограма прехрана има велику улогу, али доста кривње одлази и на генетику. Зато је важно радити у корист свог тијела, а ђумбир може бити одлична подршка.

Познато је да ђумбир одржава рад метаболизма што је важно јер га интензивне дијете могу заправо успорити. Једном када престанете с дијетом и када се метаболизам успори, то је тренутак када ћете вјеројатно почети враћати своје изгубљене килограме. Дневна доза ђумбира може помоћи у спрјечавању овог проблема.

Ђумбир можете јести у свјежем стању, кухан или осушен, а можете га у малим количинама додавати готово у сву храну и чајеве.

(Index.hr)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана