Колико дуго мљевено месо може да стоји у фрижидеру, а колико у замрзивачу?

ГС
Колико дуго мљевено месо може да стоји у фрижидеру, а колико у замрзивачу?

Пуно домаћица воли да при руци увек има млевено месо - са њим је увек лако направити одличан ручак - мусаку, лазање, шпагете болоњезе, ћевапчиће, фаширане шницле...

Специјалитета је безброј! Зато га често чувамо у фрижидеру или замрзивачу, али колико оно заправо сме да стоји када је сирово, а колико када је припремљено?

Пре свега када купите сирово млевено месо неопходно је да га одложите у фрижидер или замрзивач што је пре могуће. То ће сачувати свежину и успорити раст бактерија. Уколико ћете месо брзо искористити, можете га одложити у оригиналном, куповном паковању.

Ако месо ставите у фрижидер потребно је да га чувате на температури од 4.4 °Ц или нижој, а употребите га у року од један или највише два дана, смернице су Америчке организације за контролу и сигурност хране (УСДА).

Уколико ћете месо ускладиштити на дуже у замрзивачу умотајте га у пластичну кухињску фолију, алуминијумску фолију или посебне, вакумиране чиније и специјализована кесе за замрзивање. Замрзнуто мелевено месо је безбедно за употребо неодеђено време, али имајте на уму да што дуже стоји то више губи на квалитету. Најбоље је ако га искористите у року од четири месеца.

Најбољи начин за безбедно одмрзавање млевеног меса је у фрижидеру. Држање меса на хладном док се одмрзава је неопходно како би се спречио развој бактерија. Такође, месо можете одмрзнути и у хладној води тако што ћете га ставити у вакуум кесу за храну која не пропушта воду, а потом га потопити. Мењајте воду сваких 30 минута, а потом га одмах скувајте или термички обрадите. Млевено месо које сте одмрзли у хладној води или у микроталасној не би требало поново да замрзавате, осим у случају ако је термички обрађено.

Такође, имајте на уму да млевено месо не би требало да стоји на собној температури дуже од два сата!

Када је реч о чувању припремљеног млевеног меса оно може да се чува у фрижидеру три до четири дана, али само ако је након припреме одложено у фрижидер и то у року од сат времена. Када поново загревате припремљене специјалитете од млевеног меса - ћуфте, пљескавице, ћевапчиће и уопште храну која га садржи - уверите се да температура обраде достиже најмање 74 °Ц, саветују у УСДА.

Замрзнуто припремљено млевено месо сачуваће свој квалитет четири месеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана