Који сладолед се најспорије топи на врућини?

ГС
Који сладолед се најспорије топи на врућини?

Студију која ово потврђује спровео наставник физике са Универзитета Нотингем Трент у Великој Британији, Едвард Бриџис, oн је тестирао десет врста сладоледа да види која се најспорије топи.

Сви знају да је по врућем времену тешко носити сладолед од продавнице до куће, а да остане "нетакнут". А ако почнете да га једете на улици, брзо се топи на сунцу и тако ризикујете да се уфлекате.

Али, да ли знате да постоји сладолед који се спорије топи?

Научник је репродуковао љетњу температуру у својој лабораторији, након чега је измјерио конзистенцију, облик, величину и брзину топљења сладоледа.

Испоставило се да сладолед од чоколаде најдуже задржава свој облик: заштићен је тврдом глазуром, а која има вишу тачку топљења од меког пуњења. Овај сладолед може да издржи температуре изнад 30 степени Ц. Сладолед у корнету такође добро се добро "држи" - истопиће се на температури од 28 степени за отприлике 40 минута. Најбрже се топе они облика ваљка и до воћа (обично на бази воде), они чак једва "опстају" на температури од 17 степени Ц.

"Да би сладолед што дуже остао у оптималном стању, није важна само температура, већ и временски фактори као што су вјетар и влага. Облик и величина десерта такође су важни: што је већи однос површине и запремине, брже се топлота из околине и људских руку преноси на сладолед, што доводи до његовог топљења", рекао је Едвард Бриџис, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана