Које намирнице смијемо да једемо и након истека рока?

net.hr
Које намирнице смијемо да једемо и након истека рока?

У свијету се годишње баци око 1,3 милијарде тона хране док људи у појединим деловима наше планете немају шта да једу.

Један од разлога је и тај што нисмо сигурни да ли је храна коју имамо у фрижидеру још исправна.

Ево које ствари можете да једете и након истека рока трајања, те тако да уштедите:

Сир
Тврди сир може да се једе и након датума ознченог на паковању уз ознаку "најбоље употријебити до". Ако се буђ формира на површини, једноставно је исјеците оштрим ножем – сир испод тога биће прилично сигуран. Стварно тврди сир, као што је пармезан, рутински је стар по двије или више година. Ово сазријевање даје му препознатљиву текстуру и дубину укуса.

Много више пажње треба посветити меким сиревима, као што су свјежи крављи или кремасти козји сир. У њима могу бити присутне отровне бактерије – укључујући листерију – што може да буде кобно за рањиве групе, укључујући старије особе и дјецу. Никад немојте да ризикујете с меким сиревима и пажљиво провјеравајте датуме.

Житарице
Сушење је једна од многих метода која готово трајно чува храну. Пиринач и сродне намирнице могу да стоје у ормарићу дуго након препорученог датума. Можда ћете примјетити да су укуси мало устајали и да им треба више времена за кување, али неће вам учинити никакву штету.

Суви зачини су практично вјечни. Када купите бочицу куркуме, коријандера или неког другог зачина, не можете да знате колико је давно било припремљено. То вам вјероватно може открити тек нешто свијетлија боја. Али употреба старих залиха сигурно не може да вас отрује.

Конзерве
Ако конзерва није оштећена, а држите је ван сунчеве свијетлости, онда оно што је унутра – било да се ради о пасуљу, поврћу, парадајзу или риби – биће у реду за јело неколико година, без обзира на датум означен на амбалажи.

Хњеб
Многе векне хњеба из супермаркета трају дуже од означеног датума, захваљујући високом удијелу хемијских конзерванса у производном процесу. Уосталом, има толико добрих ствари које можете да направите са старим хљебом.

Кекс
Кекс с временом омекша, нарочито ако се остави у отвореном пакету, али мало влаге није опасно. Да бисте оживели хрскавост кекса, загријте га у рерни. Када се охлади, биће попут свјежег.

Замрзнуте намирнице
Замрзавање је идеалан начин за очување производа и, под условом да ваш замрзивач ради правилно, нема потребе за бацањем хране. Чак и ако наљепница на одресцима или рибљим штапићима, на примјер, каже да би садржај требало искористити унутар одређеног раздобља, то је потпуно произвољан датум.

Све док је храна темељно замрзнута од почетка, нећете видјети разлику након кувања ни за три или шест мјесеци. Никада немојте одмрзавати и поновно замрзавати храну – то је рецепт за тровање храном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана