Koje namirnice smijemo da jedemo i nakon isteka roka?

net.hr
Koje namirnice smijemo da jedemo i nakon isteka roka?

U svijetu se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane dok ljudi u pojedinim delovima naše planete nemaju šta da jedu.

Jedan od razloga je i taj što nismo sigurni da li je hrana koju imamo u frižideru još ispravna.

Evo koje stvari možete da jedete i nakon isteka roka trajanja, te tako da uštedite:

Sir
Tvrdi sir može da se jede i nakon datuma oznčenog na pakovanju uz oznaku "najbolje upotrijebiti do". Ako se buđ formira na površini, jednostavno je isjecite oštrim nožem – sir ispod toga biće prilično siguran. Stvarno tvrdi sir, kao što je parmezan, rutinski je star po dvije ili više godina. Ovo sazrijevanje daje mu prepoznatljivu teksturu i dubinu ukusa.

Mnogo više pažnje treba posvetiti mekim sirevima, kao što su svježi kravlji ili kremasti kozji sir. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije – uključujući listeriju – što može da bude kobno za ranjive grupe, uključujući starije osobe i djecu. Nikad nemojte da rizikujete s mekim sirevima i pažljivo provjeravajte datume.

Žitarice
Sušenje je jedna od mnogih metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Pirinač i srodne namirnice mogu da stoje u ormariću dugo nakon preporučenog datuma. Možda ćete primjetiti da su ukusi malo ustajali i da im treba više vremena za kuvanje, ali neće vam učiniti nikakvu štetu.

Suvi začini su praktično vječni. Kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete da znate koliko je davno bilo pripremljeno. To vam vjerovatno može otkriti tek nešto svijetlija boja. Ali upotreba starih zaliha sigurno ne može da vas otruje.

Konzerve
Ako konzerva nije oštećena, a držite je van sunčeve svijetlosti, onda ono što je unutra – bilo da se radi o pasulju, povrću, paradajzu ili ribi – biće u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

Hnjeb
Mnoge vekne hnjeba iz supermarketa traju duže od označenog datuma, zahvaljujući visokom udijelu hemijskih konzervansa u proizvodnom procesu. Uostalom, ima toliko dobrih stvari koje možete da napravite sa starim hljebom.

Keks
Keks s vremenom omekša, naročito ako se ostavi u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno. Da biste oživeli hrskavost keksa, zagrijte ga u rerni. Kada se ohladi, biće poput svježeg.

Zamrznute namirnice
Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda i, pod uslovom da vaš zamrzivač radi pravilno, nema potrebe za bacanjem hrane. Čak i ako naljepnica na odrescima ili ribljim štapićima, na primjer, kaže da bi sadržaj trebalo iskoristiti unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

Sve dok je hrana temeljno zamrznuta od početka, nećete vidjeti razliku nakon kuvanja ni za tri ili šest mjeseci. Nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu – to je recept za trovanje hranom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana