Кина и Јужна Кореја ''заратиле'' због киселог купуса

РТС/Reuters/Guardian
Кина и Јужна Кореја ''заратиле'' због киселог купуса

На друштвеним мрежама води се прави рат између Јужне Кореје и Кине око порјекла кимчија, јела од киселог купуса, које већина људи сматра суштинским дијелом корејске кухиње.

Кинеска борба да добије међународни сертификат за "пао цаи", јело од укисељеног поврћа из Сечуана (налик туршији), претворила се у обрачун на друштвеним мрежама између кинеских и јужнокорејских љубитеља ове врсте хране.

Кинески државни медији јавили су да је ИСО статус „међународни стандард за индустрију кимчија коју предводи Кина", преноси Гардијан.

Сам помен кимчија у контексту кинеске кухиње покренуо је лавину оптужби и критика грађана Јужне Кореје који оптужују Кину да покушава да отме кимчи, када се у ствари додјељивање ИСО сертификата односило само на "пао цаи", а не и на кимчи.

„Ово је потпуна глупост, покушавају да украду нашу културу", један је од коментара на популарном јужнокорејском порталу Навер.

„Прочитала сам у медијима да Кина сада каже да је кимчи њихов и да они за њега постављају међународне стандарде. Апсурдно. Забринута сам да би могли да украду 'ханбок' и друге културне садржаје, не само 'кимчи'", рекла је Ким Сеол-ха, 28-годишњакиња из Сеула.

Неки јужнокорејски медији су у апропријацији кимчија видјели и кинеску тежњу за свјетском доминацијом, док су неки коментари на друштвеним мрежама наговјештавали забринутост да Пекинг врши „економску принуду".

Немате стандард, немате ни кимчи

Чак се и корејски министар пољопривреде укључио у расправу рекавши да је непристојно хвалити се ИСО стандардом, а не разликовати "пао цаи" од кимчија.

Са друге стране, интернет корисници у Кини тврде да имају пуно право да својатају јело, јер велика количина кимчија у Јужној Кореји, где људи годишње поједу око 2 милиона тона, долази из Кине.

„Ако не испуњавате стандард, онда не можете ни да кажете да је кимчи ваш", написао је један корисник кинеске друштвене мреже Веибо.

Други корисник је истакао: „Чак је и ријеч кимчи потекла из Кине. Шта друго рећи."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана