Како се чува руска салата и шта да радите са њом ако вам остане послије празника?

ГС
Foto: Илустрација

Руска салата је краљица сваке празничне трпезе, јер је лака за припрему, заситна а састојци нису скупи. Али сви знамо како је када већ "трећи дан" једемо руску салату уз неко месо, или на парчету хлеба… Најчешће направимо превише, па имамо руску салату у фрижидеру данима.

Морате бити опрезни, јер ова салата има релативно кратак рок трајања. Због мајонеза, куваног кромпира и меса које сте искористили – неко је прави са шунком, неко са пилетином а постоји и посна руска салата – постоји шанса да се поквари.

Руска салата или мимоза – који је ваш избор за новогодишњу трпезу? 

Најпре, немојте да остане напољу након што су се сви послужили, увек је вратите у фрижидер. Многи праве грешку и посуду с руском покривају само фолијом, што значи да микроорганизми са других намирница у фрижидеру могу да уђу у ту посуду.

Руска салата увек би требало да стоји у фрижидеру у посуди која се добро затвара, тако да ваздух и микроорганизми не могу да уђу. Негде ћете прочитати да је рок трајања пет дана, али ми вам савјетујемо да је чувате на температури око четири степена Целзијуса и поједете у року од три дана, да бисте били сасвим безбједни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана