Како сачувати свјежину намирница

ГС
Foto: Илустрација

Приликом одлуке о начину складиштења на паковању намирница купљених у продавницама и набавним центрима налазе се упуте о томе треба ли се поједина намирница чувати на собној температури, хладном или у тамном мјесту.

Свјетлост, кисеоник, топлина и влажност све су то узрочници који доводе до кварења намирница. Ако се правилно складиште намирнице ће дуже остати укусне, свјеже и богате храњивим састојцима.

У данашње доба незамисливо је домаћинство без хладњака који представља велику помоћ у свакодневном кориштењу намирница. Али, уколико се не пази на састав намирница, датум производње и рок трајања хладњак може постати и извор заразе опасан по здравље. Стога, намирнице треба ускладиштити у што краћем року након купње у одговарајућем простору у хладњаку (нпр. посебне преграде за воће и поврће), чиме дуже остаје свјеже.

Готова јела треба прекрити како би се избјегло исушивање и преношење мириса на друга јела и намирнице, али и пренос бактерија с намирнице на намирницу. Садржај отворених конзерви треба премјестити у друге посуде јер се унутрашњи слој конзерви оштећује приликом отварања, а садржај мијења квалитет.

Кувана јела најпрје охладите (хладна вода, лед) прије него их смјестите у фрижидер. Тако штедите енергију, спрјечавате стварање превелике влажности зрака у његовој унутрашњости, те смањујете могућност размножавања микроорганизама.

Неке врсте воћа и поврћа не могу стајати заједно па их треба складиштити одвојено.

Разлог је стварање гаса етена током процеса зрења воћа и поврћа чиме се убрзава њихово кварење, али и кварење осталог воћа и поврћа с којим су складиштени.

Тако ће нпр. мрква брже постати горка, карфиол осушен, зачинско биље ће увенути и краставац пожутјети, ако се чувају заједно с парадајзом. Неке врсте купуса пожутјеће, а киви омекшати, ако се налазе заједно с јабукама. Слично вриједи и за банане, које треба чувати одвојено од осталог воћа, ако се жели сачувати њихова свјежина.

Свјежи купус се може очувати и неколико дана уколилко се држи даље од извора топлоте, а на тај се начин спрјечава губитак витамин Ц. Тако се, на примјер, у истом временском раздобљу складиштења из купуса губи скоро 10 пута више витамина Ц..

Свјежи зачини, месо или риба намочени у маслиновом уљу могу стајати у хладњаку и до неколико дана.

Поврће се често квари јер губи воду. Намакањем поврћа у хладну воду пола сата прије кориштења вратиће му свјежину.

Јабуке могу очувати свјежину и до двије седмице уколико се похране у картонску кутију и складиште у фрижидеру.

Банане након куповине раздвојите из грозда на засебне комаде. На тај начин спрјечавате њихово брже сазријевање. Најбоље их је држати у посудама с могућношћу протока зрака (здјела за воће или корпа с рупицма). Чувајте их одвојено од другог воћа.

Грожђе је најбоље неопрано држати у фрижидеру до конзумирања. Немојте га држати у пластичним врећицама нити прати прије складиштења.

Прањем се грожђе прије складиштења ослобађа прљавштине, чиме се на кожици зрна задржава вода која омогућава бржи раст бактерија, а влажност стварање плијесани и кварење. Грозд свакако треба опрати прије конзумирања.

Лимун који ћете искористи током седам дана држите у посудама с могућношћу протока зрака (најбоље корпи с рупицама).

Ако их планирате користити дуже, складиштите их у фрижидеру у посебној посуди издвојено од другог воћа и поврћа.

Наранџе ће задржати свјежину и сочан окус ако се држе на собној температури у корпи с рупицама као и лимуни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана