Како бресквама продужити животни вијек

ГС
Како бресквама продужити животни вијек

Брескве су један од оних луксузних и омиљених детаља које нам љето чине слађим и укуснијим. Познајемо и волимо брескве у десертима као што су воћне салате са шлагом, пинакоте, домаћи колачи, запечене у рерни, али су такође дивне у сланим јелима као што су капресе салате или чак пице.

Мана им је само једна: убране брескве имају кратак животни вијек и лако добију "модрице" због своје деликатне коже и убрзо омекшају. Портал "РеалСимпле" нуди неколико савјета за продужење зрелости ваших бресака у кућним условима, што значи и продужетак уживања у овој краљици љетних воћкица.

Како чувати брескве

Први корак је да утврдите да ли су брескве зреле или не. Ако су прилично чврсте и нису посебно мирисне, још нису зреле. У том случају их чувајте на столу или кухињској плочи на собној температури у једном реду поређане (да бисте избјегли модрице) неколико дана или док не буду лијепе и зреле. Када мало попусти при лаганом притиску на кожицу плода, знак је да је бресква зрела.

Зреле брескве је најбоље појести одмах, али ако то није могуће, чувајте их у фрижидеру. Хладно окружење ће успорити процес зрења и купити вам мало времена. У оба случаја, брескве оперите прије јела, никако прије ставјања у фрижидер, јер кора брескве има природни конзерванс.

Сок од лимуна чува брескве

Ако је могуће, чувајте брескве цијеле, јер ће се исјеченој брескви са изложеним "месом" убрзати процес зрења. Уз то, ако правилно чувате сјечене брескве, оне могу да издрже до четири дана у фрижидеру. Почните тако што ћете их попрскати соком од лимуна или лимете како бисте спријечили да порумене, а затим их ставите у покривену посуду и ставите у фрижидер.

Можете ли замрзнути брескве?

Укратко, да, можете потпуно замрзнути брескве! У ствари, замрзавање бресака је одлична идеја ако желите да избјегнете бацање хране, а остаће свјеже у замрзивачу од шест до 12 мјесеци.

Замрзнуте брескве можете користити у било чему, од џема до овсене каше или смутија до коктела, па их је добро имати их при руци. Препорука је да огулимо брескве прије него што их замрзнемо да бисмо касније уштедјели муке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана