Када (не) треба конзумирати кафу?

ГС
Када (не) треба конзумирати кафу?

Кафа је један од најпопуларнијих напитака на свијету, многи је пију чим се устану из кревета, док други вјерују да ће она имати бољи ефекат на организам ако је попију мало касније.

 

Многи конзумирају кафу чим се пробуде, или бар неколико минута након устајања. Међутим, према посљедњим информацијама које су утврдили научници, ако конзумирате кафу одмах након буђења – могуће је да она неће имати жељени ефекат на ваш организам.

Ово се дешава јер је хормон стреса кортизол рано ујутро на свом врхунцу. Кортизол је хормон који може повећати будност и фокусираност те такође регулише метаболизам, имунолошки систем и крвни притисак. Он достиже свој врхунац 30-45 минута након устајања, те наставља опадати током остатка дана.

Дакле, приједлог стручњака јесте да кафу конзумирате онда када вам је ниво кортизола нижи. На примјер, ако устајете у 6:30, кафу конзумирајте између 9:30 – 11:30 ујутро.

Други разлог зашто кафу не требате конзумирати одмах након буђења јесте чињеница да кофеин може повећати ниво кортизола. На примјер, ако је конзумирате онда када је кортизол на врхунцу, можете додатно повећати ниво овог хормона и тако нарушити свој имунолошки систем и узроковати здравствене проблеме.

Но важно је нагласити и чињеницу да није било дугорочних истраживања која су се бавила здравственим посљедицама повишеног кортизола због конзумирања кафе. Али ако промијените свој јутарњи ритуал, можда откријете да одлагање уноса кафе даје више снаге вашем организму.

Ако желите повећати ниво енергије прије тренинга, Хеалтхлине предлаже да кафу конзумирате 30-60 минута прије физичке активности. С друге стране, кафа може проузроковати анксиозност и проблеме са спавањем. Да бисте избјегли поремећаје спавања, не конзумирајте кафу шест сати прије спавања.

Колико кофеина је препоручљиво пити на дневној бази? Према ријечима стручњака, идеална количина је 400 милиграма кофеина, тачније, четири шоље кафе. Трудницама и дојиљама се препоручује од 200 до 300 милиграма кафе дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана