Јесте ли знали да вам чоколада може помоћи у мршављењу?

GS
Foto: X.com

Слободно отворите остатке ускршњих чоколадних јаја - могла ви бам помоћи у скидању килограма. Али лоша вијест је да можете појести највише 20 грама дневно.

Чоколада би вам могла побољшати расположење и ваш мозак  заштитити од когнитивног опадања повезаног са старењем. Хемикалија звана теобромин, која се налази у зрну какаовца и у млијечној и тамној чоколади, има потенцијалне здравствене предности, тврде научници.

Теобромин се налази у сјеменкама стабла какаовца које успијева у тропској Јужној Америци. Студија је показала да убрзава разградњу масноће и може помоћи у лијечењу или превенцији можданог удара, депресије и болести попут Паркинсонове и Алзхеимерове болести, преноси Mirror.

Научници су дошли до закључка да теобромин има мало нуспојава и да би такође могао помоћи у смањењу негативног учинка високог холестерола на памћење. Студија коју је спровео тим са Свеучилишта Зхенгзхоу у Кини открила је да има заштитне учинке на бубреге и да може спријечити бубрежне каменце. Може чак олакшати кашаљ и очврснути д‌јечје зубе, преноси РТЦГ.

Тим научника је проучавао истраживања спроведена на глобалном нивоу у посљедње 23 године. “Теобромин показује неуропротективна својства, побољшава когнитивну функцију и обећава у ублажавању когнитивног опадања повезаног са старењем. Показује противупална својства и доприноси регулацији тјелесне тежине”, поручили су.

Једна анализирана студија каже: “Конзумација какаовца дуже од четири недеље и мање од 20 грама дневно има статистички значајне корисне учинке на индекс тјелесне масе и тјелесну тежину; упркос томе, величина учинка је мала.”

Већа потрошња могла би произвести супротан ефекат. Зрна какаовца садрже око 3,3 посто теобромина.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана