Једноставни трикови којима ћете продужити свјежину храни

гс
Foto: илустрација

Врло је једноставно продужити рок употребе поједине хране.

На примјер, вишак зачина можете сачувати и на начин да га исјецкате, ставите у стакленку и прелијете маслиновим или неким другим уљем. Касније по потреби стављајте у јела.

Свјежи сир и врхње

Свјежи сир и врхње најбоље ћете сачувати тако да их заједно с посудом у којој се налазе - окренете наопачке и тако ставите у фрижидер. На тај начин се ствара ефект вакума што успорава размножавање бактерије.

Брашно, палента и зобене пахуљице

Желите ли сачувати брашно од малих буба који воле боравити у њему - посегните за љутом каугумом (од ментола), омотајте је фолијом и ставите у врећицу. То држите у брашну. Исту методу користите и за чување паленте, зобених пахуљица и осталих житарица у којима се могу наћи кукци.

Бобичасто воће

Бобице, попут боровница, ће вам дуже бити свјеже ако их након куповине исперете посебном отопином - у шољицу ставите двије кашике сирћета, исперите их и спремите.

Хљеб

Желите ли да хљеб дуже остане свјеж и мекан, и не упљесниви се, у врећицу убаците стапку целера.

Јабука

Уколико сте нарезали јабуку на комаде и схватили да их нећете појести, ставите их заједно једну уз другу у круг па учврстите гумицом тако да се извана види само кора. То ће успорити стварање смеђе боје.

Сухо воће

Сухо воће чувајте у добро затвореној стакленој посуди на хладном мјесту. На овај начин ће дуже остати мекано и сочно.

Банана

Замотајте врх банана, који их држи на окупу, прозирном фолијом. Тако ће стајати три до пет дана дуже него иначе, а да не почну трунути. Овај трик посебно је користан код органски узгојених банана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана