Једноставан трик уз који ћете лакше огулити кухана јаја

ГС
Foto: Илустрација

Волите јести кухана јаја, али вам потешкоће задају јаја која се након кухања тешко гуле.

Међутим, уз примјену једноставних трикова лакше ћете огулити кухано јаје.

Јаја стара између седам и 10 дана идеална су за кухање и најлакше их је огулити. Сигурно сте примијетили како нека јаја огулите без проблема, а друга, иако су била у истој кутији, вам задају муке, преноси Кликс.

Да би то избјегли, док се јаја кухају, у воду додајте кашику сода бикарбоне. Старија јаја су више киселаста и зато се огуле лакше, али код свјежих је обрнуто, односно мање су киселаста па долази до проблема с уклањањем љуске. Сода бикарбона повећава киселост и зато ћете их огулити без икаквих проблема.

Ако не знате колико су јаја стара - ставите их у воду и погледајте како се понашају. Ако потону на страну (у водоравном положају), тада су свјежа. Уколико потону, али стоје окомито - тада су савршена за кухање. Јаја која испливају су стара.

Загријавање јаја прије стављања у врућу воду одличан је трик против пуцања. То можете направити на два начина - тако да их извадите из фрижидера и оставите да постигну собну температуру или их ставите у топлу воду на неколико минута. Наиме, екстремна промјена температуре главни је узрок пуцања љуске.

Ако желите добити тврдо кухана јаја, најсигурније их је ставити у хладну воду и тек тада почети кухати. Шансе за пуцање љуске тада су минималне.

Желите ли добити јаја с меканим жуманцем унутра, тада их кашиком полако стављајте у врућу води и мјерите вријеме. Овисно о величини јаја, требат ће вам око три минуте.

Пазите да су сва јаја потопљена када их кухате јер иначе неће бити једнако кухана. Такођер, ако јаја прекухате, тада ће она око жуманца бити зеленкасте боје, а бјеланца ће бити више гуменаст.

Након кухања убаците јаја у хладну воду или у воду у коју сте убацили коцкице леда, јер то помаже лакшем гуљењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана