Једна од најстаријих особа на свијету свакога дана јела је исти доручак, ево и који

ГС
Foto: Илустрација

Доручак је најважнији оброк који не треба прескакати.

Он покреће наш метаболизам и даје нам обиље хранљивих састојака и енергије потребних за квалитетан почетак дана. То је знала и једна од најстаријих жена на свијету, а могло би вас изненадити оно шта је јела свакога дана.
Већ и птице на грани знају да оно што за доручак унесемо у наш организам игра битну улогу за наше здравље и дуговјечност. Он чак може помоћи и у смањењу масног ткива на стомаку те јачању имунитета, што би можда могло бити кључна компонента за дуг и здрав живот.

Тога се придржавала и Сузан Мусхат Џонес, једна од најстаријих жена на свијету која је имала тачно одређену храну за доручак вјерујући да своју дуговјечност дугује управо њему.

Према чланку са page SIx, разлог због којег је Џонес доживјела 117 година је тај што је свакога дана јела сухо месо.

Џонес је рођена у јулу 1899. године, а преминула је 2016., након што је прославила свој 117. рођендан. Њена рутина до краја је остала иста - за доручак који је био у 10:30 ујутро, увијек би јела кајгану са сухим месом.

Њена нећакиња, Луис Џаџ, рекла је за споменути медиј како је Сузан могла јести сухо месо "по цијели дан".

Иако је многима омиљена посластица те одлично иде само, али и као додатак, сухо месо дефинитивно није прва намирница на коју помислите када припремате доручак, али ни тако типична намирица за јести сваки дан. Међутим, оно заправо има неке нутритивне предности које ће вас натјерати да размислите о томе да ујутро узмете један комадић сухог меса уз свој доручак.

Heathline извјештава како је сухо месо добар извор протеина и богато је многим витаминима и минералима, укључујући жељезо, витамин Б12, фосфор и фолне киселине. Нутријенти комплекса витамина Б помажу у превенцији инфекција и побољшавају здравље. Они такође помажу и да различити ензими функционишу правилно, укључујући ослобађање енергије из угљикохидрата и масти и разградњу аминокиселина. Витамин Б такође помаже у транспорту кисика и хранљивих материја које су кључ енергије.

Такођер, Клиника Кливленд истиче како сухо месо садржи селен – минерал који активира одређене протеине ​​повезане са превенцијом рака, али и добру количину цинка, који помаже у контроли активности гена.

Ипак, важно је напоменути да са сухим месом, као и са свим, не треба претјеривати како не би изазвали неке контраефекте, а на ово би нарочито требале припазити особе које имају проблем са срцем.

Иако је сухо месо било обавезан састојак Џонсиног доручка, остатак дана није га узимала. Остали оброци подразумијевали су воће за ручак, а затим вечеру у 17:30 сати која се састојала од меса, поврћа и кромпира, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана