Италијанска, а свјетска – 17. јануар је Свјетски дан пице

РТС
Foto: Илустрација/Википедија

Мада је и даље најпознатији симбол Италије, пица се данас слави у читавом свијету јер је 17. јануар изабран као датум у коме ће бити прослављено ово једноставно, али омиљено јело широм планете.

Пица, паста и мандолина, три су симбола којима се често описује Италија мада пица остаје и даље на првом мјесту. Унеско ју је прогласио 6. децембра 2017. године баштином човјечанства, на дан када се славе пица мајстори из Напуља, а италијанска породица јој посвећује бар један дан у недјељи.

У Италији се најчешће чује и позив: „Идемо на пицу?“.

За Свјетски дан пице је изабран 17. јануар јер тог дана Kатоличка црква слави Светог Антонија Абатеа, заштитника не само животиња већ и пекара, те и пица мајстора.

Италијански међународни ланац ресторана „Итали“ (Eataly) је урадио истраживање по коме 86 одсто Италијана једу пицу једном недјељно, а њих 40 одсто два пута у току седмице.

Пицу на јеловнику најчешће имају млади старости између 18 и 24 године и то чак, три пута недјељно. Чак 84 одсто Италијана је спремно и да плати више за пицу, али да је направљена од добрих и квалитетних састојака.

Услов да састојци буду домаће производње тражи 77 одсто Италијана, 66 одсто преферира пицу чије тијесто нараста и пар сати како би била лакша за варење.

Омиљена пица је и даље она округла (76 одсто Италијана), а оно што се разликује у односу на претходна истраживања јесте да су Италијани спремни да пробају и неке друге укусе сем оне класичне пица маргерите. Само њих 11 одсто тражи увијек исту врсту пице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана