Истраживачи статистички открили да особе које једу чили папричице живе дуже

Кликс
Истраживачи статистички открили да особе које једу чили папричице живе дуже

''American Heart Association'' објавио је на годишњем скупу прелиминарне резултате истраживања који показују да људи који једу чили папричице имају здравствених бенефита који им продужују живот.

У студији је истакнуто да те особе могу рачунати на "знатно смањење ризика од умирања од кардиоваскуларних болести или од рака".

Ранија истраживања показала су да чили, плод различитих тропских врста паприке, али и неких европских, као храна може дјеловати протуупално, антиоксидативно, против развоја рака, као и повољно на регулисање нивоа холестерола и триглицерида у крви.

Кључни састојак чилија који доводи до тога је капсаицин, који чилију даје специфични љут окус, а може се пронаћи у још неким сродним биљкама.

Истраживачи су до овог открића дошли статистички анализирајући чак 4.729 ранијих истраживања, кроз које су прошли кроз здравствене извјештаје нешто више од 570.000 људи из САД-а, Кине, Италије и Ирана.

Досијеи тих људи садржавали су податке о њиховој исхрани, између осталог и склоности љутим папричицама, односно о томе да их можда никада не једу, пише ''The Indenpendent''.

Након тога се испоставило се да они који редовно једу љуте папричице, у односу на оне који их једу ријетко или никада, у 26 посто случајева рјеђе умиру од кардиоваскуларних болести, 23 посто рјеђе умиру од рака и 25 посто су генерално мање склони умирању од болести.

"Изненадили смо се када смо открили да је у претходно објављеним студијама редовна конзумација чили папричица била повезана с укупним смањењем ризика од свих узрока кардиоваскуларних болести и смртности од рака. Прехрамбени фактори могу играти важну улогу у укупном здрављу", рекао је Бо Ксу, кардиолог из Кливиленда и један од аутора студије.

Доктор Ксу је ипак упозорио да су још непознати тачни разлози и механизми који би могли објаснити тренутна открића.

"Стога је немогуће рећи да ће веће конзумирање већих количина чили папричица продужити ваш живот и смањити смртност посебно од кардиоваскуларних болести и рака. Да би се потврдили ови прелиминарни извјештаји, потребно је још истраживања, посебно у смјеру добијања доказа из различитих и насумичних студија", додао је Ксу.

Засад им није успјело да утврде ни то које врсте чилија су можда боље у спречавању болести од неких других, а посебно је мистериозно остало који тачно састојак или састојци или чак, комбинација састојака доводи до боље отпорности на наведене болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана