Имате обичај да једете док стојите или ходате - због чега то није добро

ГС
Foto: Илустрација

Темпо живота многих од нас је такав да смо приморани да многе ствари радимо у ходу.

Једна од њих је и везана за исхрану, односно на начин на који једемо. Колико пута вам се догодило да сте, због журбе, јели "с ногу"?
Не брините, нисте једини. Многи од нас тако функционишу, јер смо, нажалост, приморани да, због недостатка времена, неке ствари обављамо брзински. Када треба да једемо, у таквим ситуацијама, често, како бисмо добили на времену, то не радимо онако како би требало, већ на брзину, у ходу или једноставно негдје стојећи.

Уколико сте помислили да је свеједно да ли сједите, стојите или ходате док једете - гријешите. Макар тако тврде стручњаци.

Пејтон Беруким је гастроентеролог и објаснио је какве промјене се дешавају у пробави када жваћемо и гутамо док стојимо. Има их неколико.

Бржа пробава

"Првенствено треба напоменути да када стојимо и једемо крв се спушта до ногу, једноставно због гравитације, а то може да узрокује смањен проток крви до желуца гдје је она потребна због пробаве. Као резултат, пробава можда неће тако савршено функционисати, па можете да доживите и надутост и проблеме с пробавом", открива Беруким.

Додаје и то да се сличан ефекат јавља и ако, одмах након јела, почнемо да се крећемо. Тада долази до брже пробаве и лошије апсорпције нутријената. Срећом, то није разлог да будемо узнемирени.

Када једемо стојећи, углавном и брже жваћемо и гутамо, а то може да доведе до одређених посљедица. Према ријечима др Берукима, што брже једемо, веће су шансе да ћемо прогутати и доста ваздуха, што доводи до стварања гасова.

Недовољно жвакање

Уколико жваћемо брзо, али недовољно и исто тако гутамо, могу да се јаве грчеви у стомаку, јер је желуцу, у том случају, потребно више времена да разгради храну.

Уколико имате овакав проблем и не знате како да помогнете себи, савјет љекара јесте да, умјесто да стојите док једете, сједнете и обратите пажњу да ли симптоми пролазе.

Уживајте у јелу

Када сједите док једете и оставите себи времена да уживате у јелу, можете да очекујете неколико добробити за вашу пробаву. Како ће жвакање и гутање хране у стојећем положају узроковати неке нуспојаве, као што је непријатан осјећај у стомаку, мале промјене могу да побољшају пробаву.

Међутим, др Беруким додаје и да ће у том случају и ваше ментално здравље профитирати. Према резултатима студија објављене у магазину "Journal of Integrative Medicine", свјесно једење ће одржати симпатички нервни систем у доминацији, што ће помоћи и аутономном нервном систему да пробава функционише како треба.

Другим ријечима, стрес доказано омета гастроентеролошке механизме, па можемо да кажемо да ће цријева слати сигнале мозгу, а он ће исто тако слати сигнале цријевима када се нађе у проблему. Јасно се може закључити да желудац или цријева која нису добро, могу да буду у том стању јер сте ви у депресији, анксиозни или под стресом, пише 24седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана