И безалкохолно пиво може садржавати алкохол

ГС
Foto: Илустрација

Поводом Међународног дана пива, који се обиљежава сваког првог петка у августу, Савез потрошача Словеније (ZPS) упозорава да многи словеначки потрошачи нису свјесни да и безалкохолно пиво може садржавати мало алкохола.

Потврдили су то и резултати онлине анкете коју је недавно провео Савез потрошача.

Како је саопштено из ZPS-а, пивари све више нуде различите производе на бази пива који садрже мање алкохола или су у потпуности без алкохола. С годинама је безалкохолна верзија постала све популарнија, што потврђују и резултати онлине анкете у којој је учествовало више од 600 потрошача.

Оних који никад не пију безалкохолно пиво било је осам одсто мање од оних који који пију искључиво безалкохолно пиво. таквих је било 18 одсто.

Словеначки су се потрошачи у анкети показали мање едукованима о томе да и безалкохолно пиво може садржавати алкохол. Да би се неко пиво могло назвати безалкохолним, према правилнику удио алкохола не смије бити већи од 0,5 одсто волумена, а у анкети је чак половина учесника одговорила да је удио мањи од 0,1 одсто волумена или да га безалкохолно пиво уопште не садржи. преноси Индикатор.ба.

На упит постоји ли разлика у удјелу алкохола између безалкохолног пива и безалкохолног пива с ознаком 0,0 одсто, њих 15 одсто одговорило је да ни једно ни друго не садржи алкохол, што није тачно, додају из ZPS-а.

Унија потрошача недавно је провела и тестирање 16 узорака свијетлог безалкохолног пива пронађеног и купљеног у већим трговинама. Већина узорака садржавала је између 0,01 и 0,42 волумних постотака алкохола, односно испод границе од 0,5 волумних постотака.

"Податак о удјелу алкохола изузетно је битан и добродошао податак за потрошача на амбалажи. Још је важније да је исти назначен на видљивом мјесту, по могућности на предњој страни, уз назив производа, као код пола прегледаних производа", написали су.

Савез пторошача је такође подсјетио да конзумација безалкохолног пива није примјерена за дјецу управо због могућности садржаја алкохола. Такође им се савјетује да не конзумирају верзије с 0,0 одсто алкохола јер се, према њиховим ријечима, "на окус пива навикавамо од малих ногу".

Безалкохолно пиво има мање калорија од пива или газираних безалкохолних пића. Један децилитар безалкохолног пива има око 22 килокалорије (94 килоџула), обичног пива 40 килокалорија (170 килоџула), а Кока-Коле 45 килокалорија (190 килоџула), илуструју у Савезу потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана