Хрен - заштитник здравља

Г.С.
Хрен - заштитник здравља

Богат је витамином Ц, витамином Б1, Б6, жељезом и калцијем

Хрен је богат минералима и витаминима, одлично чисти организам и дјелује антиканцерогено код малигних обољења у јетри, дебелом и танком цријеву, једњаку и мјехуру. Узрок овоме је чињеница да садржи састојке који инхибирају те болести. Ти састојци су гликозид синигрин и алил изотиоцианат.

Богат је витамином Ц, витамином Б1, Б6, жељезом и калцијем, док се магнезиј, фосфор и витамин Б2 налазе у нешто мањим количинама. У зимским данима штити од прехладе и чисти дисајне путеве. Такођер, потиче пробаву, рад срца и циркулацију, помаже код реуме и подиже природни имунитет.

Хрен је природни антибиотик с јаким антибактеријским дјеловањем, па се у народној медицини од давнина користи за јачање имунитета те против кашља, плућних болести и уопћено инфекција. Сируп од рибаног хрена с медом, прополисом и сјеменом аниса препоручује се као један од најбољих природних сирупа за лијечење плућних болести.

Хрен потиче рад жучи, јетре, гуштераче, цријева и желуца. Помаже против болести мокраћног система и бубрежних каменаца, ублажава бол код реуме и артритиса и прочишћује кожу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана