Грожђе - храна и лијек

Г.С.
Грожђе - храна и лијек

Винова лоза је једна од најстаријих култивисаних биљака у свијету. Култура винове лозе потиче од прије 9.000 година из подручја Мале Азије, Закавказја, Месопотамије.

 

 

Поуздани подаци о култури винове лозе у Египту стари су 6.000 година. Данас у свијету постоји око 8.000 врста грожђа.

Бобица грожђа је хрскаве текстуре и слатког или опорог окуса.

Гроздови са својим сочним, слатким или киселкастим различито обојеним бобама дозријевају током љета и нуде обиље храњивих твари, витамина и минерала потребних организму.

Грожђе је одличан извор витамина Ц и витамина групе Б (осим Б12), који су важни за измјену угљикохидрата и повољну утичу на нервни систем.

Од минерала, грожђе садржи калијум, фосфор, калцијум, магнезијум, манган, натријум, бакар, цинк и жељезо.

Сок од грожђа је богат витаминима А, Б и Ц. Сто грама свјежег грожђа садржи само 69 кцал, 0,72 грама протеина, 0,16 грама масти, 18,10 грама угљикохидрата, 0,9 грама дијететских влакана и 15,48 грама грожђаног шећера

Љековитост грожђа

Грожђе обилује полифенолима - природним тварима које штите срце и крвне жиле. Полифеноли из грожђа су снажни антиоксиданси и штите тијело од пријевременог старења, болести и пропадања.

Конзумација грожђа побољшава проток крви, спречава накупљање холестерола, побољшава рад срца и смањује ризик од срчаног и можданог удара.

Црвено грожђе садржи жељезо и бакар -  минерале важне за стварање црвених крвних зрнаца и синтезу хемоглобина. Због тога се препоручује анемичнима и свима који се опорављају након операција или повреда. Ово воће нормализује рад цријева и бубрега. Шећер из грожђа изванредно брзо улази у крвоток и зато је прикладан приликом физичких и психичких напора.

Црно грожђе садржи пигмент антоцијанин из групе биљних фенола, који дјелује слично ликопену из парадајза - као јак антиоксиданс. Јача имунитет, поспјешује пробаву и регулише рад цријева.

Антиоксиданси из црног грожђа штите од разорног учинка слободних радикала, сузбијају згрушавање крви, снижавају лош холестерол, смањују ризик од можданог удара и тумора.

Истраживања су показала да црно грожђе повећава ниво мелатонина, хормона неопходног за добар сан. Бијело грожђе садржи 20 одсто шећера те обилује калијумом и калцијумом, али је у односу на црно грожђе сиромашно фенолима. 

Љековито дјеловање грожђа:

чисти организам

чува здравље срца и крвних жила

топи масне наслаге

спречава упалне процесе

побољшава рад метаболизма

помаже код артритиса и реуме

штити од многих врста рака

побољшава рад бубрега и плућа

спречава настанак бубрежних каменаца

помаже код бронхитиса и кашља

поспјешује пробаву и регулише рад цријева

побољшава памћење и концентрацију

успорава старење

побољшава сан

Добра вијест за љубитеље вина

Бројне студије показале су да црно вино - када се конзумира у умјереним количинама - повећава ниво ХДЛ (доброг холестерола), а смањује ниво ЛДЛ (лошег) холестерола у крви. Важно је напоменути да сјеме и кожа садрже најбогатију концентрацију антиоксиданса ресерватрола.

Ресвератрол је спој који је пронађен у кожи и сјемену грожђа, а чува срчани мишић флексибилним и здравим. Разлог зашто је црвено вино стекло популарност је због своје високе концентрације ресвератрола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана