Eво зашто је добро јести грожђе сваки дан

Агенције
Foto: Илустрација

Ако сте у недоумици која намирница би могла да помогне да сачувате здравље два најважнија органа: мозга и срца - једите грожђе и нећете погријешити.

Није случајно добило епитет - "храна богова", јер се у пуним зрнима налазе витамини А, Б, Ц, минерали, фолна киселина, ензими, протеини, калцијум, магнезијум, калијум, манган, фосфор...

Грожђе повећава циркулацију крви и тако се боље исхрањује мозак, што побољшава и меморију. Ресвератрол, којег у већој количини има у црном грожђу, неутралише слободне радикале и плак у мозгу, што је потврђено у више студија. Једна од њих, спроведена у Британији, показала је да ово полифенолно једињење повећава проток крви према мозгу за чак 200 одсто.

Полифеноли у грожђу умањују ризик од кардиоваскуларних обољења јер се вежу за слободне радикале и смањују наслаге на крвним судовима чиме се подстиче здравље срца. Ресвератрол обезбјеђује срчаном мишићу флексибилност. Антиоксиданси присутни у грожђу могу да спријече оксидацију лошег холестерола, који је међу главним разлозима за настанка коронарних болести узрокованих смањеним протоком крви кроз срчане артерије.

То међутим, нису једине благодети конзумирања грожђа:

Смањује бол

У случају гихта и реуматоидног артритиса црно грожђе помаже да се умање болови јер садржи антиоксидансе и витамин Ц који смањују бол у мишићима и зглобовима, док ресвератрол подстиче ослобађање мокраћне киселине и других штетних материја чиме доприноси смањују боли.

Чува кости

У грожђу има бакра, гвожђа и мангана који су потребни за развој и чврстоћу костију. Редовно конзумирање овог воћа може да помогне у спречавању слабости костију, болова у зглобовима и остеопорозе. Манган је у организму неопходан и због правилног метаболизма, за изградњу костију, везивног ткива и стварање колагена.

Против умора

Често је узрок анемије коју прати и умор, мањак гвожђа, па би порција грожђа могла да помогне да се осећате чило. То важи за црно грожђе које садржи гвожђе и минерале важне за стварање црвених крвних зрнаца, чиме се спречава анемија.

Бољи вид

Научници су открили да су антиоксиданси у грожђу и до 50 пута јачи него у витамину Е и 20 пута јачи него у витамину Ц, што ово воће чини моћним заштитником од оштећења ретине. Пропадање мрежњаче и стварање жуте пјеге главни су разлози рапидног пропадања вида, па је и то разлог зашто што чешће треба јести грожђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана